info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Το πένθος μέσα στις γιορτές

Ας μιλήσουμε για ένα θέμα δύσκολο, για μια κατάσταση που πονάει, αλλά η οποία καθορίζει τις ζωές πολλών οικογενειών και συνανθρώπων μας δυστυχώς. Πρόκειται για το πένθος, το πένθος που λόγω της τραγικής συγκυρίας της πανδημίας μπορεί να βιώνουν πολλοί από εμάς φέτος τις γιορτές.

 

Γράφει η Μαργαρίτα Ντούρου, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Το να αντιμετωπίσεις τα πρώτα σου Χριστούγεννα χωρίς κάποιον που αγαπάς μπορεί να είναι μια πολύ μοναχική και τρομακτική περίοδος. Μπορεί να υπάρχουν προσδοκίες ότι θα στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα στείλετε ευχετήριες κάρτες, θα βγείτε για χριστουγεννιάτικα ψώνια και θα συμμετάσχετε με την οικογένεια και τους φίλους σας για το χριστουγεννιάτικο δείπνο, ειδικά επειδή οι άλλοι θέλουν να σας δουν να αντιμετωπίζετε τη θλίψη και να προχωράτε. Αλλά όταν θρηνείς αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.

Μπορεί να μην έχετε καμία διάθεση ή ενέργεια να «προσποιηθείτε» ότι ανυπομονείτε για τα Χριστούγεννα όταν στην πραγματικότητα εύχεστε τα πράγματα να ήταν όπως ήταν πέρυσι, όταν ήσασταν ακόμα μαζί με τον αγαπημένο σας. Ίσως ξεσπάτε σε κλάματα όταν δεν το περιμένετε, ίσως νιώθετε θυμό με τους ανθρώπους γύρω σας ή ίσως αισθάνεστε άγχος, ανησυχώντας για το πώς θα νιώσετε ή πώς θα τα βγάλετε πέρα.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι θέλουν να χειριστούν την περίοδο των Χριστουγέννων κάνοντας τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα, μην αλλάζοντας τίποτα και τηρώντας τις ίδιες ρουτίνες και οικογενειακές τελετουργίες. Η τήρηση των συνηθειών τους, τους δίνει συναισθηματική ασφάλεια.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την απώλεια με τον τρόπο που νιώθει καλύτερα. Να ξέρετε ότι αυτά τα οποία νιώθετε είναι όλα φυσιολογικά και ότι δεν είστε μόνοι σας αυτά τα Χριστούγεννα.

Όταν θρηνεί, ο καθένας χειρίζεται διαφορετικά τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του. Ακολουθούν τρεις συμβουλές εάν αντιμετωπίζετε το δίλημμα του πώς να χειριστείτε το πένθος αυτά τα Χριστούγεννα:

● Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να μην κάνετε τα πράγματα που δυσκολεύεστε να κάνετε, γράφοντας χριστουγεννιάτικες κάρτες, στήνοντας το δέντρο, πηγαίνοντας σε χριστουγεννιάτικα πάρτι. Είναι εντάξει να τα αφήσετε για φέτος ή του χρόνου, μέχρι να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ξανά κοινωνικές εκδηλώσεις.

● Φροντίστε να θυμάστε το αγαπημένο σας πρόσωπο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ανάψτε του ένα κερί την ημέρα των Χριστουγέννων, τοποθετήστε ένα στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να το συμβολίσει, αγοράστε ένα δώρο για ένα άπορο παιδί ή οικογένεια αντί για το δώρο που θα είχατε αγοράσει.

● Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει. Οι μέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων (και άλλες σημαντικές ημέρες στο ημερολόγιο) μπορούν να αυξήσουν τη θλίψη σας. Το να βλέπεις άλλα ζευγάρια και οικογένειες μαζί μπορεί να προκαλέσει πόνο. Θα δυσκολευτείτε να δείτε την άδεια θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα ήταν καλό να αφεθείτε συναισθηματικά, να ξεσπάτε όποτε έχετε την ανάγκη. Οι άνθρωποι γύρω σας γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να ζεις χωρίς κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Προσπαθήστε να μην εγκλωβίζετε τα συναισθήματά σας. Τώρα είναι η ώρα να πείτε σε έναν στενό φίλο ότι δυσκολεύεστε να δείξετε ένα χαρούμενο πρόσωπο και ότι θα εκτιμούσατε τη συντροφιά του ή απλώς το αυτί που ακούει για υποστήριξη.

 

Η θλίψη δεν σβήνει τα Χριστούγεννα, αν μη τι άλλο, είναι πιο έντονη αυτή την εποχή από οποιαδήποτε άλλη. Προσπαθήστε να χαρείτε τις στιγμές με τους αγαπημένους σας και να είστε ευγνώμων για όλα και όλους που έχετε στη ζωή σας φέτος. Απλώς μην ξεχνάτε όσους βρίσκουν δύσκολη αυτή την εποχή του χρόνου. Ενημερώστε τους ότι είστε εκεί, έτοιμοι να τους ακούσετε εάν θέλουν να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Τηλεφωνήστε τους, γράψτε τους μια κάρτα, προσκαλέστε τους για μια ήσυχη συνάντηση, μιλήστε και προσπαθήστε να κατανοήσετε την απώλειά τους. Είναι πολύ σημαντικό, σε μια γιορτή αγάπης όπως είναι τα Χριστούγεννα, να είμαστε έμπρακτα δίπλα σε όσους αγαπάμε.