info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Το Μοναδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ηλ/κού Τραύματος στην Ελλάδα!

Title Image

Συχνές Ερωτήσεις

Tι είναι το Trauma Coaching;

Το Trauma Recovery Coaching, σε βοηθάει να αναπτύξεις στρατηγικές και ένα προσανατολισμένο πλάνο δράσης για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου. Μπορεί να σκέφτεσαι «τι σχέση έχουν οι στόχοι με την αποκατάσταση του τραύματος, αυτά έχουν να κάνουν με ανθρώπους που δεν έχουν βαθιές εσωτερικές πληγές».

Ε λοιπόν..όχι! Ο καθένας μας έχει στόχους, πράγματα στη ζωή που θέλει να πετύχει. Για κάποιους μπορεί να είναι εξασφάλιση μιας καλύτερης δουλειάς, για άλλους η υιοθέτηση πιο υγιών επιλογών ή η αναζήτηση των αληθινών τους ταλέντων και δυνατοτήτων. Για τους βαθιά πληγωμένους και τραυματισμένους ανθρώπους, οι στόχοι είναι εξίσου ιδιαίτερα σημαντικοί. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί στο εδώ και τώρα και να δούμε με ποιον τρόπο τα περιστατικά και οι καταστάσεις του παρελθόντος σε επηρεάζουν ακόμα «στο σήμερα». Αυτή συνειδητοποίηση είναι το κλειδί για την ανάκαμψη από το τραύμα και ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο.

Τι είναι η Κλινική Εγκληματολογία;

Η Εγκληματολογία είναι ένας επαγγελματικός κλάδος με διάφορες εξειδικεύσεις. Η Κλινική Εγκληματολογία είναι μία από αυτές.Η Κλινική Εγκληματολογία και η Ιατροδικαστική Ψυχιατρική είναι συμπληρωματικά επαγγέλματα που ανήκουν στον κλάδο της Ιατρικής. Ο Κλινικός Εγκληματολόγος είναι ο μόνος επαγγελματίας στο ιατροδικαστικό σύστημα που έχει τα προσόντα να λειτουργεί ταυτόχρονα ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και ως νομικός εμπειρογνώμονας.

Ο ρόλος του Κλινικού Εγκληματολόγου είναι να διερευνά και να αξιολογεί κριτικά μεσα απο διαγνωστικές συνεδρίες τις ψυχικές λειτουργίες: α) του εγκληματία β) των ατόμων (ενηλίκων και ανηλίκων) με παραβατική/αποκλίνουσα συμπεριφορά. Επίσης ο Κλινικός Εγκληματολόγος παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και δικαστικου πραγματογνώμονα με εκπόνηση σχετικών εκθέσεων προς τις αρμόδιες αρχές σε θύματα εγκλημάτων.

Πώς λειτουργούν οι online συνεδρίες;

Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε μια συνεδρία μέσω βίντεο με τον σύμβουλό σας όπου βλέπετε ο ένας τον άλλον και να μιλάτε ο ένας στον άλλο μέσω Skype ή messenger από όπου κι αν βρίσκεστε.

Για να μιλήσετε με τον σύμβουλό σας μέσω βίντεο, θα πρέπει να προγραμματίσετε από κοινού μια οnline συνεδρία και να συνδεθείτε στην πλατφόρμα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που θα επιλέξετε. Ο σύμβουλός σας θα σας ζητήσει να ξεκινήσετε τη βιντεοκλήση.

Αφού επιβεβαιώσετε, θα ξεκινήσετε αμέσως συνομιλία μέσω βίντεο με τον σύμβουλό σας.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με την θεραπεύτριά μου;

Μπορείτε να λάβετε συμβουλευτική με 5 τρόπους:

  • Ανταλλαγή μηνυμάτων με τον σύμβουλό σας
  • Ζωντανή συνομιλία (chatting) με τον σύμβουλό σας
  • Μιλώντας μέσω τηλεφώνου με τον σύμβουλό σας
  • Τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλό σας
  • Δια ζώσης συνεδρία με τον σύμβουλό σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές όπως θέλετε, με βάση τις ανάγκες, τη διαθεσιμότητα και το τι σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Είναι το Traumahelp κατάλληλο για εμένα;

Το Traumahelp μπορεί να είναι κατάλληλo για εσάς αν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Aν υπάρχει κάτι που παρεμβαίνει στην ευτυχία σας ή σας εμποδίζει να επιτύχετε τους στόχους σας, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε.

Οι θεραπεύτριες του ειδικεύονται σε θέματα, όπως άγχος, στρες, προβλήματα στις σχέσεις (ερωτικές/φιλικές/επαγγελματικές), κατάθλιψη, εθισμούς, διατροφικές δαταραχές, διαταραχές ύπνου, θυμό, οικογενειακές συγκρούσεις, θέματα αυτοεκτίμησης, ηλεκτρονικό τραύμα και άλλα.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τραύμα;

Το ηλεκτρονικό τραύμα είναι ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει το τραυματισμό της ψυχικής υγείας ύστερα από έκθεση σε ακραίο, βίαιο ή πορνογραφικό υλικό, εκφοβισμό, απειλές, παρενόχληση, εμμονική παρακολούθηση, αποπλάνηση, δυσφήμιση και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευση που μπορεί να λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο. Ο εθισμός στο διαδίκτυο (social media/ video games και άλλα) περιλαμβάνεται εξίσου στην κατηγορία του ηλεκτρονικού τραύματος.

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία με κάποιον που δεν γνωρίζω, ενώ μπορώ να μιλήσω σε κάποιο δικό μου άτομο;

Η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνια εκπαίδευση σε θεωρητικό και πατρικό επίπεδο όπου γίνεται σε συγκεκριμένους πιστοποιημένους φορείς. Το να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου, δεν σημαίνει ότι θα ζητήσεις βοήθεια για την ψυχική σου υγεία. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι συμβουλή, είναι μια επώδυνη και παράλληλα λυτρωτική διαδικασία όπου γίνεται στα πλαίσια συνεργατικού εμπειρισμού. Αυτό σημαίνει πως σε αυτό το «ταξίδι»» θεραπευτής και θεραπευομενος βαδίζουν παράλληλα για την έκβαση μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής διαδικασίας.

Γιατί να συμβαίνει σε μένα αυτό;

Το κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με εμάς τους ίδιους είτε είναι λιγότερο ασήμαντο είτε περισσότερο σημαντικό, μόνο και μόνο που βιώνεται από εμάς φαντάζει βουνό που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί σε μένα; Όμως σκέψου ότι όπως στη φύση το δέντρο δείχνει υγιές γεμάτο οξυγόνο για να φτάσει σε τόσο ύψος, πόσο βάθος έχει μέσα στη γη χωρίς φως και χωρίς αέρα. Κάπως έτσι είναι και η ζωή για να φτάσεις εκεί που θες ή να πετύχεις τους στόχους σου θα υπάρχουν απρόβλεπτα που θα κάνει τη ζωή σου άλλοτε πιο εύκολη και άλλοτε πιο δύσκολη, γιατί; Γιατί έτσι είναι η ζωή και αυτός που προσπαθεί είτε χάσει είτε όχι είναι δυνατός.

Γιατι νιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά;

Άλλο τι νιώθεις και άλλο το ισχύει! Πολλές φορές εξαιτίας αρνητικών σκέψεων που κάνει κάποιος, δηλαδή σκέψεις μη ρεαλιστικές επηρεάζεται το συναίσθημα αρνητικά και μετά η συμπεριφορά σε οδηγεί σε λάθος τρόπους επίλυσης της όποιας κατάστασης. Έχεις παγιδευτεί λοιπόν σε έναν φαύλο κύκλο που δεν μπορεί να σπάσει με αποτέλεσμα να μην μπορείς να είσαι λειτουργικός. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα αίτια, ποια είναι η λύση και ποιο το πρόβλημα.

Γιατι όλοι με κριτικάρουν;

Εδώ μιλάμε για υγιή όρια που πρέπει να τεθούν στις σχέσεις σου,εάν δεν μπορέσεις να επικοινωνήσεις τα θέλω σου τότε είναι σαν να αποδέχεσαι τα θέλω και τους όρους του άλλου. Θυμήσου ότι η κριτική που δέχεσαι από κάποιον άλλον, είναι απλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται εκείνος στον ίδιο του τον εαυτό. Μην νιώθεις ενοχές και μην μάχεσαι για να πείσεις για κάτι που δεν είσαι. Ο τρόπο όμως που θα απαντήσεις στην οποία κριτική είναι και αυτό που σε καθορίζει.

Ο σκοπός μας

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ηλεκτρονικού Τραύματος είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα όπου παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για θέματα που σχετίζονται με τραυματικά βιώματα που προκαλούνται στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο στις μέρες μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όταν όμως η άγνοια οδηγεί σε λάθος χρήση τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και κάποιες φορές επιζήμια για την ψυχική υγεία.

Μερικά παραδείγματα λάθος χρήσης είναι η αδυναμία αναγνώρισης ψεύτικων προφίλ, άτομα τα οποία εισβάλουν αθέμιτα στην ψηφιακή σας ζωή και σας εκβιάζουν ή σας συκοφαντούν, το cyberbulying, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο διαδικτυακός εθισμός. Όλα αυτά βιώνονται από το το άτομο τραυματικά και η ψυχολογική υποστήριξη των ίδιων καθώς και η συμβουλευτική καθοδήγηση της οικογένειας και των αγαπημένων του προσώπων είναι απαραίτητη.