info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Διαζύγια – Οι συχνότερες απορίες

Ποιες είναι οι συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τα διαζύγια; Τις συγκεντρώσαμε και απαντάμε σε αυτές. Να θυμάσαι όμως, αν κάτι είναι πιο δύσκολο στην πράξη να το διαχειριστείς, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια ενός ειδικού, αλλά και παιδοψυχολόγου αν υπάρχουν παιδιά.

 

1. Πώς θα είναι η ζωή από εδώ και πέρα; Θα αλλάξει η καθημερινότητά μου;

Είναι λογικό, να αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι από την στιγμή που παρθεί η απόφαση να ζήσει ένα ζευγάρι χωριστά. Πόσο θα αλλάξει η ζωή μου χωρίς αυτόν ή αυτήν; Η συνήθεια να συμβιώνεις με έναν άνθρωπο, ναι θα αλλάξει. Τα συναισθήματα, από την άλλη είναι πολλά. Το βίωμα ενοχών, η μοναξιά, ο θυμός, η θλίψη, η αγανάκτηση, ο φόβος, η χαμηλή αυτοεικόνα ή αυτοεκτίμηση, είναι κάποια από αυτά. Το πιο σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι το να νιώσεις το κάθε συναίσθημα, είναι πολύ λογικό να κλάψεις, να ξεσπάσεις. Κάν’­το μην ντραπείς! Ωστόσο, θα καταλάβεις πως η ζωή σου αλλάζει, νέα καθημερινότητα και νέοι στόχοι. Για να φτάσεις στον χωρισμό κάτι δεν θα σε κάλυπτε, δεν ήσουν ευτυχισμένος/η. Οπότε, ναι η ζωή σου θα αλλάξει, όχι όμως προς το χειρότερο. Είναι στο χέρι του καθένα να αναλογιστεί τον ή τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τις επιθυμίες της ζωής του.

2. Στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, πως θα διαχειριστώ τις συναντήσεις με τον/την πρώην σύζυγό μου;

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, οι δρόμοι τους χωρίζουν και η καθημερινότητά τους αλλάζει. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο ρόλος τους ως γονείς. Πως όμως μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τον/την πρώην σύζυγο σας ενώ είστε θυμωμένος/η μαζί του/της; Το διαζύγιο είναι μια ψυχοφθόρα κατάσταση που ειδικά στην αρχή είναι επίπονη. Τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν. Ωστόσο, όταν θα έρθετε σε επαφή με τον/την πρώην σύζυγό σας κυρίως λόγω του παιδιού σας, καλό θα ήταν να μην τσακωθείτε μαζί του/της. Μπορείτε να είστε ουδέτεροι και ήρεμοι ο ένας στον άλλον και να συνεννοείστε για την πορεία του παιδιού σας. Όσο ο χρόνος θα περνάει και όσο θα συνειδητοποιείτε τον λόγο που χωρίσατε και ότι έτσι είναι καλύτερα για εσάς, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βλέπετε τον/την πρώην σύζυγό σας.

3. Είναι προτιμότερο να μείνουμε μαζί για χάρη των παιδιών μας από το να χωρίσουμε;

Την ερώτηση αυτή την ακούμε πολύ συχνά. Βέβαια πόσο καλό μπορεί να κάνει αυτό στο παιδί σας; Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να χωρίσει σημαίνει πως δεν μπορεί πλέον να είναι μαζί ερωτικά. Οπότε ο ρόλος που πλέον έχουν είναι ο ρόλος τους ως γονείς. Πως είναι λοιπόν δυνατό να μένουν δυο άνθρωποι μαζί, κάτω από την ίδια στέγη χωρίς να είναι ζευγάρι; Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στα παιδιά τους είναι σημαντικός. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε οι γονείς τους είναι ευτυχισμένοι. Οι καυγάδες και οι εντάσεις δεν θα του κάνουν καλό. Λαμβάνουν συχνά διπλά μηνύματα που τα οδηγούν στο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους. Δεν μπορούν να αντιληφθούν αν οι γονείς τους αγαπιούνται και αν είναι καλά μαζί. Μπορεί ακόμα να κατηγορήσουν και τον εαυτό τους και να μεγαλώσουν ανασφαλή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό τους. Μην υποτιμάτε την αντίληψη τους! Για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά σας θα πρέπει να είστε εσείς πρώτα. Συνεπώς πριν πάρετε αυτή την απόφαση, σκεφτείτε, το να μείνετε μαζί με τον/την πρώην σύζυγό σας, θα σας κάνει ευτυχισμένους;

4. Θα μπορέσω να ξαναχτίσω την ζωή μου; Πως θα κρατηθούν οι ισορροπίες;

Αυτή αποτελεί μια ανησυχία όλων όσων χωρίζουν. Στην αρχή του χωρισμού νιώθεις ευάλωτος/η και σκέφτεσαι αν θα μπορέσεις να ξαναχτίσεις την ζωή σου. Φυσικά και θα μπορέσεις, αρκεί να αποδεχτείς την κατάσταση, να αφήσεις τα συναισθήματα σου χωρίς να τα καταπιέζεις και με τον καιρό, που θα έχεις επαναπροσδιορίσει την θέση σου και τον ρόλο σου, θα είσαι έτοιμος/η να προχωρήσεις. Αν είστε γονιός, προσέξτε ποιον θα παρουσιάσετε ως σύντροφο σας στα παιδιά σας. Μόνο αν η σχέση σας είναι σημαντική, υπάρχει σεβασμός και είστε ευτυχισμένος/η μαζί της/του γνωρίστε την/τον στα παιδιά σας. Είναι σημαντικό, βέβαια, να μοιράζεται τον χρόνο σας και στα παιδιά σας και στον σύντροφο σας. Έτσι με τον καιρό, θα επέλθει ισορροπία και το παιδί σας θα προσαρμοστεί με τις αλλαγές και του διαζυγίου και της καινούριας ζωής των γονιών του.