info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Η αληθινή φιλία στη ζωή μας

Γράφει η Μαργαρίτα Ντούρου, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Πόσο σημαντική είναι η αληθινή φιλία στη ζωή μας;

Έχουν πιθανότατα υπάρξει στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε αδύναμοι και ανήμποροι να πραγματοποιήσουμε πράγματα μόνοι μας.

Έχουμε αισθανθεί ότι δεν έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μας ενθαρρύνει και να μας δώσει κουράγιο.

Έχουμε επίσης νιώσει ότι θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιον απεγνωσμένα και να βγάλουμε από μέσα μας όσα συναισθήματα μας βαραίνουν.

Ένας αληθινός φίλος θα ήταν εκεί σε κάθε τέτοια στιγμή, να μας ακούσει, να μας ενθαρρύνει, να μας δώσει δύναμη ή απλά να είναι παρών, κοντά μας.

Η παρουσία κάποιου φίλου είναι κάποιες φορές μια επιτακτική ανάγκη στη ζωή μας. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πολλά πλεονεκτήματα μπορούν να προέλθουν από μια φιλία.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν απαραιτήτως, όλες οι σχέσεις θετική επίδραση στη ψυχική μας υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε τα χαρακτηριστικά που διέπουν έναν αληθινό φίλο.

Είναι διαφορετικό το να κάνουμε παρέα με κάποιον ή να μιλάμε σε κάποιους χώρους όπου παρευρισκόμαστε και οι δύο συχνά, όπως π.χ η δουλειά ή το σχολείο, από το να έχουμε έναν άνθρωπο στη ζωή μας όπου μοιραζόμαστε αμοιβαία συναισθήματα, όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η εκτίμηση και άλλα πολλά.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να υπάρχουν σε μια σχέση φιλίας είναι η ανιδιοτέλεια.

Ο πραγματικός φίλος θα είναι δίπλα σας όταν τον χρειάζεστε χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα. Θα σας δείχνει αγάπη και φροντίδα επειδή το νιώθει πραγματικά μέσα του, και όχι για να του ανταποδώσετε αυτές τις πράξεις.

Η ειλικρίνεια είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.

Ο φίλος πρέπει να σας πει την αλήθεια, ακόμα και αν αυτό καμία φορά μπορεί να μην σας αρέσει ή να σας πληγώσει, καθώς έτσι σας βοηθάει να έχετε μια καλύτερη οπτική των πραγμάτων και να μην προβαίνετε σε λάθος αποφάσεις και επιλογές.

Ένας αληθινός φίλος ακόμα, σέβεται εσάς και τις επιλογές σας, τις επιθυμίες σας και τα όρια σας.

Δεν θα σας κρίνει με την πρώτη ευκαιρία αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να σας κατανοήσει ακόμα και αν έχετε κάνει κάποιο λάθος και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Σας δέχεται και σας εκτιμά για αυτό που είστε, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σας. Σας δίνει την ευκαιρία και την ελευθερία, όταν είστε μαζί του να είστε ο εαυτός σας, χωρίς να φοβάστε κάποια κριτική.

 

Τα παραπάνω αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ενός φίλου που η παρουσία του λειτουργεί με θετικό τρόπο στην ζωή σας και στην ψυχολογία σας.

Δεν είναι απαραίτητο το να υπάρχει φιλία ανάμεσα σε δύο άτομα που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο.

Πολλές φορές όμως, εν δυνάμει συμβαινει να έχουμε αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας σε αυτούς τους χώρους.

Ένας αληθινός φίλος δεν θα προσπαθήσει να σας «ρίξει» επειδή σας ανταγωνίζεται, αλλά αντιθέτως θα προσπαθήσει να σας ενθαρρύνει και θα χαίρεται με την πρόοδο και με τις επιτυχίες σας.

Η ζήλεια και ο ανταγωνισμός είναι χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι κάποιος δεν κάνει καλό στην ψυχολογική σας κατάσταση.

Σαφώς δεν είναι πάντα όλα ιδανικά σε μια σχέση. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα διαφωνήσετε, θα τσακωθείτε, μπορεί να μην μένετε κοντά για κάποιο διάστημα ή να μην έχετε τόσο συχνή επικοινωνία, αλλά πάντα θα βρίσκετε ένα τρόπο να δείχνετε την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχετε ο ένας για τον άλλον.

Η πραγματική φιλία φαίνεται όταν όσες μέρες ή μήνες να έχετε να δείτε ο ένας τον άλλον, πάντα θα υπάρχει μεταξύ σας ένας ισχυρός δεσμός που δεν κόβεται, αλλά με τον καιρό καλλιεργείται και γίνεται όλο και πιο δυνατός.

Μια φιλία είναι ένα πολύτιμο δώρο ανεκτίμητης αξίας, που χρειάζεται συνεχή φροντίδα και προσπάθεια και που θα έρχεται όμως αβίαστα, λόγω της ισχυρής θέλησης μας να έχουμε έναν φίλο στη ζωή μας.

Ένας αληθινός φίλος μας βοηθά να χαρούμε διπλά στις ευτυχισμένες μας στιγμές αλλά και να επουλώνουμε τις πληγές μας στις δυσκολίες. Μας ενθαρρύνει να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και μας γεμίζει θετικά συναισθήματα καθημερινά.