info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Τι είναι η αυτοπεποίθηση και γιατί είναι σημαντική;

Γράφει η Μαργαρίτα Ντούρου, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, όχι με αλαζονικό τρόπο, αλλά με ρεαλιστικό, ασφαλή τρόπο. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι να νιώθεις ανώτερος από τους άλλους. Είναι μια ήσυχη εσωτερική γνώση ότι είσαι ικανός. Συνδέεται με την πεποίθηση του ανθρώπου ότι μπορεί να καταφέρει διάφορα πράγματα και να διαχειριστεί καταστάσεις, και με την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του και στις δυνατότητες του. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση συχνά αισθάνονται ασφαλείς παρά ανασφαλείς και γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν στις δεξιότητες και τις δυνάμεις τους για να χειριστούν οτιδήποτε προκύψει. Επίσης, νιώθουν έτοιμοι για καθημερινές προκλήσεις όπως τεστ, παραστάσεις και διαγωνισμούς. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση μπορεί να μην είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ακόμα και αν γενικά στη ζωή μας θεωρούμε ότι διακατεχόμαστε από υψηλή αυτοπεποίθηση, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να έχει συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός και να νιώθουμε πιο αδύναμοι και λιγότερο επαρκείς. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τον εαυτό μας και να μην τον αφήνουμε να κατακλύζεται από το αίσθημα της αδυναμίας και των αμφιβολιών, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική γιατί μας βοηθά να νιώθουμε έτοιμοι για τις εμπειρίες της ζωής. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουμε μπροστά με ανθρώπους και ευκαιρίες, όχι να απομακρυνθούμε από αυτούς. Και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην αρχή, η αυτοπεποίθηση μας βοηθά να προσπαθήσουμε ξανά. Μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά και κατ’ επέκταση, να είμαστε πιο χαρούμενοι. Όταν η αυτοπεποίθηση είναι χαμηλή, συμβαίνει το αντίθετο. Τα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσουν νέα πράγματα ή να προσεγγίσουν νέους ανθρώπους. Εάν αποτύχουν σε κάτι την πρώτη φορά, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν ξανά. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

 

Να πιστεύεις στον εαυτό σου

Σου έχει πει κάποιος ότι είσαι έξυπνος-η; αστείος-α; ευγενικός-ή; Ότι είσαι καλός-ή στη δουλειά σου; Καλός-ή συγγραφέας; Καλός αθλητής;

Όταν οι άνθρωποι μας επαινούν ή αναγνωρίζουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητές μας, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, αρκεί να πιστεύουμε και εμείς αυτά τα καλά πράγματα. Αν έχετε ποτέ αμφιβάλει για τα καλά πράγματα που λένε οι άνθρωποι για εσάς, αυτό είναι το αντίθετο της αυτοπεποίθησης.

Για να αισθάνεστε πραγματικά σίγουροι, πρέπει να πιστεύετε πραγματικά ότι είστε ικανοί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε αυτή την πεποίθηση είναι χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας, μαθαίνοντας και εξασκώντας.

Η αυτοπεποίθηση μας βοηθά να προχωράμε για να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας. Όταν βλέπουμε τι είμαστε ικανοί και περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματά μας, η αυτοπεποίθηση γίνεται ακόμα πιο ισχυρή.

 

Πώς να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

● Όταν η εσωτερική σας φωνή λέει «Δεν μπορώ», εκπαιδεύστε την να λέει «μπορώ». Ή θα μπορούσατε επίσης να πείτε, “Ξέρω ότι μπορώ να το μάθω (ή να το κάνω) αν βάλω το μυαλό μου σε αυτό.”

● Προσπαθήστε να διώξετε τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Όταν αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας, νιώθουμε κατώτεροι, ανάξιοι ή απροετοίμαστοι. Νιώθουμε έντονο άγχος και αυτό μπορεί να μας κάνει να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μπορεί να απολαμβάνουμε.

● Προκαλέστε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που είναι ακριβώς πέρα από την κανονική ζώνη άνεσής σας. Επιλέξτε κάτι που θα θέλατε να κάνετε αν είχατε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δώσε λίγη ώθηση στον εαυτό σου και κάνε το. Τώρα που το κάνατε αυτό, επιλέξτε κάτι άλλο για να δοκιμάσετε και συνεχίστε να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία. Η αυτοπεποίθηση μεγαλώνει με κάθε βήμα μπροστά.

● Γνωρίστε τα ταλέντα σας και βοηθήστε τα να λάμψουν. Μας έχουν μάθει να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας. Αλλά μην αφήσετε το να δουλεύετε πάνω σε μια αδυναμία σας εμποδίζει να γίνετε ακόμα καλύτεροι στα πράγματα στα οποία είστε καλοί.

● Τόλμησε να είσαι ο αληθινός. Αφήστε τους άλλους να σας δουν όπως είστε με λάθη, ανασφάλειες και όλα. Οι ανασφάλειες ξεπερνιούνται ευκολότερα όταν δεν νιώθουμε ότι πρέπει να τις κρύψουμε. Αγκαλιάστε τις ιδιορρυθμίες σας αντί να προσπαθείτε να γίνετε σαν κάποιον άλλον ή να συμπεριφέρεστε με τρόπο που δεν είναι αληθινός για εσάς.

Εάν κάτι κλονίζει την αυτοπεποίθησή σας, δείξτε στον εαυτό σας κάποια κατανόηση. Μην επικρίνετε τον εαυτό σας. Μάθετε από αυτό που συνέβη, σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά και θυμηθείτε το για την επόμενη φορά. Μιλήστε για αυτό που συνέβη με κάποιον που νοιάζεται. Στη συνέχεια, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία και τα πράγματα που έχετε επιτύχει.