Καλοκαίρι και βιντεοπαιχνίδια
Των Πόλυ Κεφάλα & Μίνα Κωστοπούλου
Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών και των εφήβων με τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί πράγματι να ενταθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία κλείνουν, όταν οι εξωσχολικές δραστηριότητες πάνε κι αυτές… διακοπές, όταν οι φίλοι φεύγουν. Και πολλές φορές όταν οι ίδιοι οι γονείς θέλουν να χαλαρώσουν -και είναι λογικό και επιθυμητό- επιτρέποντας έτσι στα παιδιά τους να ασχολούνται παραπάνω με τις οθόνες.
Το ψηφιακό παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα κακό. Συχνά αν συνδυάζεται με εκπαιδευτικές διαδικασίες μπορεί να λειτουργήσει ως μια ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Και όταν επιτρέπεται με όρια μπορεί πράγματι να είναι μια ευχάριστη και χρήσιμη ψυχαγωγική δραστηριότητα και για μικρούς, αλλά και για μεγαλύτερους.
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να το εξετάζουμε μόνο σε ένα πλαίσιο κινδύνων και τεχνοφοβίας, αλλά να κρίνουμε τη λειτουργικότητά του συνολικά -και μέσα από τις ευκαιρίες που μπορεί να παρέχει.
Τα βιντεοπαιχνίδια, ναι, είναι ελκυστικά ειδικά για τα παιδιά, αφού ο σχεδιασμός κάνει το άτομο να εστιάζει και δημιουργεί ήρωες με τα χαρακτηριστικά που θέλει. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματα σας και δημιουργούνται κοινότητες με κοινούς στόχους.
Είναι η ισορροπία και ο τρόπος χρήσης που διαχωρίζει τη διασκέδαση από τον εθισμό.
Είναι το παιδί μου εθισμένο σε βιντεοπαιχνίδια;
Η κοινωνική απόσυρση, η έλλειψη ελέγχου, η απώλεια ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες και η μείωση ωρών διαβάσματος είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που υποδεικνύουν εθισμό στα βίντεο-παιχνίδια.
Όμως εάν το παιδί μπορεί να απομακρυνθεί από το παιχνίδι για το οικογενειακό δείπνο, ή δείχνει ενδιαφέρον για άλλες δραστηριότητες, τότε δεν μιλάμε για εθισμό. Λέμε ναι στο διαδίκτυο και στο ψηφιακό παιχνίδι, όχι όμως στη λάθος χρήση. Πολλά παιδιά προσελκύονται σε βιντεοπαιχνίδια επειδή ικανοποιούν ψυχολογικές ανάγκες τους όπως η αυτονομία, η σύνδεση και η ικανότητα που ίσως σε άλλα μέρη και καταστάσεις δυσκολεύονται να βρουν.
Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μειώσει τις ώρες στα βιντεοπαιχνίδια;
Οι γονείς συχνά ανησυχούν λέγοντας «δε θα σταματήσει ποτέ να παίζει το παιδί μου». Εάν νιώθετε πως το παιδί σας αφιερώνει χρόνο μόνο στα βιντεοπαιχνίδια, θέστε όρια και μιλήστε του. Συζητείστε την αξία ενός καλού ύπνου και την ευθύνη του απέναντι στο σχολείο. Βοηθήστε το παιδί να μην έχει πολλά ερεθίσματα που να οδηγούν στην ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Να θυμάστε, ο γονιός πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο, τα παιδιά σας μαθαίνουν πολλά από αυτά που βλέπουν και ακούν από εσάς, προσπαθήστε και εσείς οι ίδιοι να περιορίσετε το χρόνο στις οθόνες.
Βρείτε μαζί δραστηριότητες που θα βοηθήσουν να αλληλεπιδράσετε και ενισχύστε θετικά την κάθε προσπάθεια του παιδιού σας, η επιβράβευση βοηθάει στο να βελτιωθεί η συμπεριφορά του ατόμου ώστε να γίνει πιο λειτουργική.