info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Tips για να νιώσεις όμορφα στις γιορτές

Γράφει η Άννα Λένη, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Οι γιορτες έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι οι όμορφες στιγμές που μπορούμε να περάσουμε με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Για τους περισσότερους από εμάς, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια γιορτή που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία.

Ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, όλα αυτά τα λαμπάκια, τα χρωματιστά στολίδια, τα γλυκά, οι ήχοι από τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια μας φέρνουν χαρά. Μας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα, μας φέρνουν κοντά στην παιδική μας ηλικία, μας γεμίζουν ενθουσιασμό και θετική ενέργεια.

Για όλους μας είναι μια περίοδο αποφόρτισης και χαλάρωσης από τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά μας. Είναι όμως και πολύ καλή περίοδος για να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και να τους αφιερώσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί με την οικογένειά μας, με τα κοντινά μας πρόσωπα ή και μόνοι μας.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να περάσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε μαζί με τους αγαπημένους μας σε Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, όπως στον στολισμό του σπιτιού, την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού και σε οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στην γιορτινή διαδικασία.

Μπορούμε επίσης, να βγάλουμε και σχετικές φωτογραφίες που θα αποτυπώσουν αυτές τις σημαντικές στιγμές. Ας δώσουμε την ευκαιρία στην οικογένειά και σε εμάς να παρακολουθήσουμε μια χριστουγεννιάτικη μουσική ή θεατρική παράσταση.

Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί για τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν και τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθήσουμε στην αναγνώριση και στην κατονομασία των συναισθημάτων. Παράλληλα, θα καταφέρουμε να νιώσουμε μεγαλύτερη εγγύτητα μέσω της εποικοδομητικής επικοινωνίας και έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Αν και στον ερχομό των γιορτών δεν νιώθουν όλοι το ίδιο συναίσθημα, είναι πραγματικά μια ευκαιρία να δούμε αυτή την όμορφη γιορτή αγάπης σαν “δώρο”, όχι μόνο απέναντι σε άλλους, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό! Ένα δώρο που η αξία του δεν μετριέται σε χρήματα.

Είναι λογικό να νιώθουμε όμορφα όταν μας κάνουν δώρα και μας αγαπάνε, αλλά εξίσου σημαντικό και όμορφο είναι το συναίσθημα της προσφοράς. Μάλιστα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το συναίσθημα της προσφοράς, έχουν δείξει πως μπορεί να λειτουργήσει ως “αντίδωρο” για την ψυχή μας και να μας χαρίσει υγεία και ευφορία.

Οι γιορτές αποτελούν μια ευκαιρία να οργανωθούμε και να φτιάξουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα.

Ακόμα και αν το πρόγραμμα μας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, η ρουτίνα είναι στην προκειμένη περίπτωση αυτή που θα κρατήσει σε ισορροπία την ψυχολογία μας. Μέσα σε αυτό, ο χρόνος που αφιερώνουμε στα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς και στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Επίσης, τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουμε κάνοντας δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευχαρίστηση. Από το να φτιάξουμε μία λίστα με στόχους που έχουμε για την νέα χρονιά, μέχρι την εκμάθηση μία ξένης γλώσσας, τώρα είναι η στιγμή για να το βάλουμε μπρος και να ασχοληθούμε πραγματικά, κάτι το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο να περάσουμε καλά αλλά και να μειώσουμε πιο δημιουργικοί.