info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Tips για το πως να ρυθμίσετε το iPhone του παιδιού σας βήμα – βήμα

Έχετε κάνει όλες τις σκέψεις για το αν θα πάρετε στο παιδί σας iPhone και αποφασίσατε να το διακινδυνεύσετε. Και τώρα? Υπάρχουν τόσα πολλά να καταλάβετε, από το Safari έως το iMessage, για να μην αναφέρουμε την Άγρια Δύση του App Store, όπου τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε όλα, από το Candy Crush έως το Tinder. Πώς μπορείτε να τα κρατήσετε ασφαλή, χωρίς προβλήματα και μακριά από ακατάλληλο περιεχόμενο;

Τα καλά νέα είναι ότι οι ρυθμίσεις χρόνου οθόνης (Screen Time) της Apple σάς επιτρέπουν να διαχειρίζεστε πολλά από αυτά τα ζητήματα – και είναι κατευθείαν στο τηλέφωνό σας. Αυτοί οι γονικοί έλεγχοι σάς επιτρέπουν να αποκλείσετε ή να περιορίσετε την πρόσβαση σε εφαρμογές, να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνο σε συγκεκριμένες ώρες και άλλα. Αν και καμία τεχνολογική λύση δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει τη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας σχετικά με την υπεύθυνη χρήση συσκευών και των social media, ο χρόνος οθόνης μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την χρήση που κάνουν και να σας βοηθήσει να ορίσετε όρια που ταιριάζουν στην οικογένειά σας. Σε αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσουμε στις βασικές ερωτήσεις που έχουν οι γονείς σχετικά με τη διαχείριση των iPhone των παιδιών τους και θα σας εξηγήσουμε πώς να το κάνετε, βήμα προς βήμα.

Ε: Πριν δώσω το τηλέφωνο, πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι έχω κάποιον έλεγχο;

Α: Ρύθμιση Χρόνου επί οθόνης.

Σας επιτρέπει να αποκλείσετε ή να περιορίσετε εφαρμογές.

Σας επιτρέπει να ελέγχετε τις επαφές του παιδιού σας.

Σας δίνει μια ιδέα για το πώς το παιδί σας χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Τους εμποδίζει να κάνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε το Screen Time πριν παραδώσετε το τηλέφωνο. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να βγάλετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση αν το παιδί σας δείξει υπευθυνότητα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ρυθμίσετε το Screen Time: Μπορείτε να το κάνετε στη συσκευή του παιδιού σας και να κλειδώσετε τις ρυθμίσεις με έναν κωδικό πρόσβασης ή μπορείτε να το ρυθμίσετε στο τηλέφωνό σας και να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις από τη συσκευή σας. Εάν επιλέξετε το δεύτερο, θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε την Οικογενειακή κοινή χρήση (Family Sharing), η οποία απαιτεί τη δημιουργία ενός Apple ID για το παιδί σας. Με το Apple ID το παιδί σας θα έχει επιπλέον πρόσβαση σε περιεχόμενο.

Πώς να ρυθμίσετε το Screen Time στη συσκευή του παιδιού σας:

1. Πατήστε το εικονίδιο Ρυθμίσεις.

2. Πατήστε Χρόνος επί οθόνης.

3. Πατήστε “Αυτό είναι το iPhone του παιδιού μου”.

4. Ακολουθήστε τις οδηγίες και, στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης.

α. Αυτός ο κωδικός διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Αντ ‘αυτού, είναι ένας κωδικός που έχετε ορίσει, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις. Θυμηθείτε να γράψετε τον κωδικό πρόσβασης σε ασφαλές μέρος και μην το μοιραστείτε με τα παιδιά σας.

Πώς να ρυθμίσετε το Screen Time στη συσκευή σας:

1. Πατήστε το εικονίδιο Ρυθμίσεις.

2. Πατήστε το Apple ID σας.

3. Πατήστε Οικογενειακή κοινή χρήση και, στη συνέχεια, πατήστε “Διαμόρφωση οικογένειας”. (αυτή είναι η επιλογή που θα δείτε αν δεν έχετε ήδη ρυθμίσει μια οικογενειακή ομάδα).

4. Πατήστε “Προσθήκη μέλους” και, στη συνέχεια, πατήστε “Δημιουργία λογαριασμού παιδιού” . Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για τη δημιουργία του λογαριασμού και διαβάστε τη συμφωνία απορρήτου.

5. Επιστρέψτε στη σελίδα Οικογενειακή κοινή χρήση, πατήστε Χρόνος επί οθόνης και, στη συνέχεια, πατήστε Προσθήκη παιδιού.

6. Εισαγάγετε το Apple ID του παιδιού σας και έναν κωδικό πρόσβασης. Σημείωση: Αυτός είναι ο κωδικός πρόσβασης Apple ID τους, όχι αυτός που θα χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο της οθόνης.

7. Στη συσκευή του παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε εισαγάγει το Apple ID που έχετε δημιουργήσει.

Ε: Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου παίρνει άδεια πριν από τη λήψη και την αγορά περιεχομένου;

Α: Ρυθμίστε την Ερώτηση για αγορά (Ask to Buy).

Σας επιτρέπει να εγκρίνετε ή να απορρίψετε αγορές ακόμη και όταν δεν είστε με το παιδί σας.

Από προεπιλογή, τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να ρωτήσουν να αγοράσουν ή να κατεβάσουν εάν ανήκουν στην Οικογενειακή κοινή χρήση. Οι γονείς έχουν την επιλογή να ρυθμίσουν το Ask to Buy για παιδιά κάτω των 18 ετών.

1. Πατήστε Ρυθμίσεις.

2. Πατήστε το Apple ID σας.

3. Πατήστε Οικογενειακή κοινή χρήση.

4. Πατήστε το όνομα του παιδιού σας.

5. Πατήστε Ερώτηση για αγορά.

Ε: Πώς περιορίζω το χρόνο και το περιεχόμενο;

Α: Χρησιμοποιήστε το Screen Time για πρόσβαση σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις.

Αποτρέπει την πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενηλίκους.

Περιορίζει το χρόνο χρήσης συσκευής και συγκεκριμένων εφαρμογών.

Μέσα στο Screen Time, μπορείτε να ελέγξετε πολλά στοιχεία του τηλεφώνου του παιδιού σας – από τον περιορισμό της πρόσβασης σε ιστότοπους για ενηλίκους έως την παροχή λίγο περισσότερου χρόνου συσκευής στο παιδί σας τα Σαββατοκύριακα.

1. Πατήστε Ρυθμίσεις.

2. Πατήστε Χρόνος επί οθόνης.

3. Πατήστε το όνομα του παιδιού σας.

Ε: Πώς μπορώ να περιορίσω τις ώρες της ημέρας που το παιδί μου μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του, όπως κατά τη διάρκεια του διαβάσματος στο σπίτι και την ώρα του ύπνου;

Α: Ρυθμίστε τη Μη χρήση (Downtime).

Διακόπτει τη χρήση της συσκευής κατά τη διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού ορίου.

Η Μη χρήση χρησιμοποιείται καλύτερα για ένα κανονικό χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε να το προσαρμόσετε σε διάφορες ημέρες. ‘Ίσως εφαρμόζεται πιο εύκολα στην ώρα του ύπνου.

1. Πατήστε Μη Χρήση.

2. Ορίστε ώρα έναρξης και λήξης. Το παιδί σας θα λάβει μια υπενθύμιση πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η Μη χρήση.

3. Εναλλαγή στο Περιορισμός στη μη χρήση (Block at Downtime).

Ε: Πώς μπορώ να περιορίσω την πρόσβαση σε ορισμένους τύπους εφαρμογών, όπως παιχνίδια ή συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το Instagram;

Α: Καθορισμός ορίων εφαρμογών (App Limits).

  • Σας επιτρέπει να ελέγχετε τα χρονικά όρια σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες ημέρες.

Εδώ μπορείτε να προσαρμόσετε λίγο περισσότερο συγκεκριμένα χρονικά όρια για συγκεκριμένες εφαρμογές σε συγκεκριμένες ημέρες. Έτσι, εάν το παιδί σας περνάει πολύ χρόνο στο Instagram, μπορείτε να του δώσετε 30 λεπτά από τις καθημερινές και μία ώρα τα Σαββατοκύριακα.

  1. Πατήστε Όρια εφαρμογών.

  2. Πατήστε Προσθήκη ορίου.

  3. Πατήστε τον κύκλο δίπλα στις κατηγορίες εφαρμογών που θέλετε να περιορίσετε ή πατήστε Όλες οι εφαρμογές και κατηγορίες.

  4. Για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, πατήστε μια κατηγορία για πρόσβαση στο αναπτυσσόμενο μενού συγκεκριμένων εφαρμογών και ιστότοπων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

  5. Πατήστε Επόμενο.

  6. Ορίστε μια ώρα και θα εμφανιστεί η Προσαρμογή ημερών.

  7. Πατήστε Προσαρμογή ημερών για να ορίσετε συγκεκριμένα όρια για συγκεκριμένες ημέρες.

  8. Πατήστε το όνομα της κατηγορίας ή της εφαρμογής για να επιστρέψετε μία σελίδα πίσω.

  9. Ενεργοποιήστε την επιλογή Αποκλεισμός στο τέλος του ορίου (Block at End of Limit) εάν ρυθμίζετε το χρόνο επί οθόνης στη συσκευή του παιδιού σας.

Ε: Υπάρχει τρόπος να αφήσω το παιδί μου να έχει πρόσβαση στα πράγματα του τηλεφώνου του, τα οποία δεν με πειράζει να έχει πρόσβαση, ακόμη και την ώρα του ύπνου;

Α: Ενεργοποιήστε την ρύθμιση Επιτρέπονται πάντα (Always Allowed).

  • Σας επιτρέπει να επιλέξετε συγκεκριμένες, εγκεκριμένες εφαρμογές στις οποίες το παιδί σας μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί μουσική ή εφαρμογή διαλογισμού για να το βοηθήσει να κοιμηθεί, μπορείτε να επιτρέψετε αυτές τις εφαρμογές ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μη χρήσης.

  1. Πατήστε Επιτρέπονται πάντα.

  2. Πατήστε το πράσινο σύμβολο συν δίπλα στις εφαρμογές στις οποίες θέλετε να έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της Μη χρήσης.

Ε: Υπάρχει τρόπος να ελέγξω τη λίστα επαφών του παιδιού μου και ποιος μπορεί να τους καλέσει κατά τη διάρκεια της Μη χρήσης;

Α: Χρησιμοποιήστε την ρύθμιση Καθορισμός ορίων επικοινωνίας (Communication Limits).

  • Σας επιτρέπει να ελέγχετε τη λίστα επαφών του παιδιού σας και να ορίσετε ποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του κατά τη διάρκεια της Μη χρήσης.

Ο έλεγχος της λίστας επαφών του παιδιού σας δεν θα το εμποδίσει να κάνει φίλους σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων, αλλά θα περιορίσει τα άτομα με τα οποία μπορεί να επικοινωνεί μέσω τηλεφωνικού μηνύματος, AirDrop και FaceTime.

  1. Πατήστε Όρια επικοινωνίας.

  2. Απενεργοποιήστε την επιλογή Επεξεργασία επαφών εάν δεν θέλετε το παιδί σας να κάνει αλλαγές.

  3. Πατήστε Κατά τον Χρόνο επί οθόνης για να περιορίσετε τα άτομα με τα οποία μπορεί να επικοινωνήσει το παιδί σας κατά τη διάρκεια του επιτρεπόμενου χρόνου οθόνης.

  4. Κάντε τις επιλογές σας (Επαφές Μόνο, Επαφές & Ομάδες ή Όλοι).

  5. Στη σελίδα Όρια επικοινωνίας, πατήστε Κατά τη μη χρήση.

  6. Πατήστε Συγκεκριμένες επαφές για να περιορίσετε ποιον μπορεί να καλέσει το παιδί σας κατά τη διάρκεια της Μη χρήσης.

  7. Πατήστε Προσθήκη επαφών.

  8. Πατήστε Επιλογή από τις Επαφές μου και επιλέξτε.

Ε: Φοβάμαι να δώσω το τηλέφωνο λόγω όλου του ώριμου περιεχομένου που υπάρχει. Υπάρχει τρόπος να περιορίσω την πρόσβαση των παιδιών μου σε αυτό;

Α: Ορίστε τη ρύθμιση Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου (Content and Privacy Restrictions).

  • Σας επιτρέπει να ρυθμίσετε με ακρίβεια το περιεχόμενο στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σας, εάν μπορεί να εγκαταστήσει ή να διαγράψει εφαρμογές και εάν μπορεί να κάνει αγορές εντός εφαρμογής στα παιχνίδια του και στα κοινωνικά του μέσα.

Παρόλο που η προσαρμογή των ρυθμίσεων για την επιλογή βαθμολογιών για ταινίες (ή προβολή ταινιών), την επιλογή “καθαρής” μουσική και τη δημιουργία μιας λίστας ιστότοπων, αυτό δεν θα τους εμποδίσει να δουν ή να ακούσουν ποτέ κάτι ακατάλληλο, αλλά θα τους περιορίσει άμεση πρόσβαση στις δικές τους συσκευές.

  1. Πατήστε Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου.

  2. Πατήστε Περιορισμοί περιεχομένου.

  3. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις σας για το επίπεδο ενηλίκου περιεχομένου που μπορεί να δει το παιδί σας σε μουσική, ταινίες, εφαρμογές, podcast, ειδήσεις και άλλα.

  4. Στην οθόνη Περιορισμοί περιεχομένου, πατήστε Περιεχόμενο Ιστού (Web content) για να επιλέξετε ρυθμίσεις που περιορίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους ενηλίκων ή για να δημιουργήσετε μια λίστα ιστότοπων που θα επιτρέψετε.

  5. Πατήστε Περιεχόμενο αναζήτησης Ιστού και Ρητή γλώσσα (Web Search Content and Explicit Language) για να ελέγξετε τα αποτελέσματα αναζήτησης που παρέχει ο Siri.

  6. Πατήστε Παιχνίδια για πολλούς παίκτες (Multiplayer Games) εάν θέλετε να ελέγξετε την πρόσβαση σε αυτά.

Ε: Υπάρχει τρόπος να διασφαλίσω ότι το παιδί μου επέστρεψε στο σπίτι με ασφάλεια; Τι γίνεται αν το παιδί μου δεν μπορεί να βρει το τηλέφωνό του;

Α: Ρυθμίστε τις Υπηρεσίες τοποθεσίας και χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Εύρεση.

  • Παρακολουθεί την τοποθεσία των παιδιών σας – και τα τηλέφωνά τους.

Χρησιμοποιώντας τις Υπηρεσίες τοποθεσίας, όπως η Κοινοποίηση της τοποθεσίας μου και η εφαρμογή Εύρεση μου, μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται τα παιδιά σας και οι συσκευές τους.

  1. Πατήστε Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου.

  2. Πατήστε Υπηρεσίες τοποθεσίας και βεβαιωθείτε ότι έχει ενεργοποιηθεί (πράσινο).

  3. Πατήστε Κοινή χρήση της τοποθεσίας μου και ενεργοποιήστε την εάν θέλετε να δείτε την τοποθεσία του παιδιού σας.

  4. Πατήστε Να μην επιτρέπονται αλλαγές αν δεν θέλετε το παιδί σας να μπορεί να αλλάξει αυτές τις ρυθμίσεις.

  5. Πατήστε άλλους τίτλους εφαρμογών για να ελέγξετε εάν αυτές οι εφαρμογές μπορούν ή όχι να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία του παιδιού σας.

  6. Πατήστε το Εύρεση μου.

  7. Πατήστε Να επιτρέπεται κατά τη χρήση της εφαρμογής.

  8. Επιστρέψτε στην αρχική οθόνη και πατήστε την Εύρεση της εφαρμογής μου. Πατήστε Άτομα ή συσκευές για να δείτε τις τοποθεσίες τους.

Ε: Υπάρχει τρόπος να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου δεν μπορεί να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης ή το Touch ID για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο;

Α: Αλλάξτε τη ρύθμιση για τις αλλαγές κωδικού πρόσβασης.

  • Αποτρέπει τα παιδιά από την αλλαγή της συνολικής πρόσβασης στη συσκευή.

  1. Πατήστε Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου.

  2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή Να επιτρέπονται αλλαγές.

  3. Πατήστε Αλλαγές κωδικού πρόσβασης.

  4. Πατήστε Να μην επιτρέπεται.

  5. Εξερευνήστε τις άλλες ρυθμίσεις για να δείτε αν υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που θέλετε να κλειδώσετε.

Ε: Θα ήθελα να επικοινωνώ με την οικογένειά μου κάθε εβδομάδα για να συζητάμε για το χρόνο που χρησιμοποιούμε όλοι τις συσκευές. Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό;

Α: Ορίστε τη Χρήση κοινής χρήσης σε όλες τις συσκευές.

  • Συνεχίζει μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση της συσκευής ως οικογένεια.

Η προσέγγιση της χρήσης της συσκευής ως ομάδα και ο καθορισμός στόχων για να φτάσετε μαζί – εάν αισθάνεστε ότι τα πράγματα είναι εκτός ισορροπίας – μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο παρακολούθησης των προσφορών του Screen Time.

  1. Πατήστε στο Screen Time (Χρόνος επί οθόνης).

  2. Εναλλαγή στην κοινή χρήση σε όλες τις συσκευές.

Η ρύθμιση της συσκευής του παιδιού σας είναι μόνο ένα βήμα σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει μια συνεχή συνομιλία με το παιδί σας. Και αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα παιδιά έχουν βρει να παρακάμπτουν το Screen Time, συμπεριλαμβανομένων (αλλά χωρίς περιορισμό):

  • Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας για επαναφορά του χρόνου που διαθέτουν (μπορείτε να το αποτρέψετε, ορίζοντας έναν κωδικό πρόσβασης Screen Time στο τηλέφωνό του).

  • Λήψη μιας προηγούμενης εγκατεστημένης (και εγκεκριμένης) εφαρμογής για να παρακάμψετε ένα χρονικό όριο (μπορείτε να αποκλείσετε το App Store, αλλά στη συνέχεια καμία εφαρμογή δεν θα ενημερωθεί).

  • Χρήση της ενσωματωμένης έκδοσης του YouTube στο iMessage για αποστολή βίντεο.

Και δεν είναι μόνο το Screen Time: Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να χακάρουν τους περισσότερους γονικούς ελέγχους (ή να κάνουν googling για να δουν πώς να το κάνουν). Έτσι, αφού ρυθμίσετε το τηλέφωνο του παιδιού σας, θυμηθείτε ότι η σχέση σας με το παιδί σας θα είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε για να το κρατήσετε υπεύθυνο και ασφαλές.

Πηγή:

https://www.commonsensemedia.org/blog/stepbysteptipstosetupyourkidsiphone