info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Θετική στάση ζωής

Γράφει η Αναστασία Καφανή, τελειόφοιτη ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

 

Σε καθημερινή βάση όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λίγο ή πολύ αρνητικές σκέψεις σχετικά είτε  με ένα πολύ ασήμαντο γεγονός ίσως είτε έως και  μια ενδεχόμενη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας.

Εάν και οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας ειδικά με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, αυτό που τελικά καταφέρνουν είναι να μας δημιουργούν περίσσιο άγχος και να καταλήγουμε σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, αν δεν το αντιμετωπίσουμε.

Για αρχή θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι σκέψεις μας δεν είμαστε πάντα εμείς, όπως είθισται να πιστεύεται. Οι σκέψεις, που κάνουμε, γεννούνται και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η παιδική ηλικία, άλλες παρελθοντικές εμπειρίες κλπ. Έτσι, λοιπόν είναι πιθανόν οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις μας, όπως ονομάζονται, να μην πηγάζουν εξολοκλήρου από εμάς, αλλά να είναι κάτι που έχουμε ακούσει ή ένα μοτίβο  στο οποίο έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε.

Επειδή γενικά ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος στο να εκτελεί σκέψεις και μοτίβα σκέψεων, τα οποία έχει μάθει, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να «ξεμάθουμε» τον εγκέφαλο μας και να του δώσουμε την απαραίτητη τροφή, για να μάθει τις νέες σκέψεις, που εμείς θέλουμε και που με τη σειρά τους  θα οδηγήσουν στην επιθυμητή συμπεριφορά.

Τρία βασικά αλλά πολύ σημαντικά βήματα / τεχνικές, που αν τις εφαρμόζουμε καθημερινά μπορούμε να στραφούμε σταδιακά και μεθοδικά προς τη θετική σκέψη είναι:

  1. Αναγνωρίζω την αρνητική μου σκέψη!

Προσπαθήστε να καταλάβετε ποτέ, πως και σε τι πλαίσια εμφανίζονται αυτές οι αρνητικές σκέψεις.

Αναλογιστείτε το κατά ποσό ρεαλιστικές είναι αυτές οι σκέψεις ή όχι

Καταγράψτε λεπτομερώς και εκτενώς την κάθε αρνητική σκέψη.

2. Ψάχνω άμεσα για την λύση!

Αντί να μηρυκάζουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, να μεμψιμοιρούμε και εν τελεί να γκρινιάζουμε σε εμάς και του γύρω μας, ψάχνουμε άμεσα τρόπο να διορθώσουμε την κατάσταση, να αποφύγουμε ένα γεγονός ή / και να αντιμετωπίσουμε με σθένος μια δυσκολία.

3. Αντικαθιστώ την αρνητική σκέψη με μια θετική!

Μια πολύ σημαντική και αποτελεσματική τεχνική είναι αυτή: κάθε φορά, που σας έρχεται μια αρνητική σκέψη στο μυαλό, προσπαθήστε να στρέψετε και εστιάσετε την προσοχή σας άλλου.

Για παράδειγμα, όταν έχετε να κάνετε μια ομιλία μπροστά σε πολύ κόσμο και αυτομάτως σκεφτείτε «δεν είμαι αρκετέ καλός/η, όλοι θα γελάνε μαζί μου», εστιάστε άλλου το επίκεντρο σας και πείτε στον εαυτό σας «ήρθε πολύς κόσμος τελικά σήμερα, θα έχω την δυνατότητα να ακούσουν πολλοί αυτά που θέλω να πω»

Αν και η απαλλαγή από τις αρνητικές σκέψεις είναι μια διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, επιμονή και εξάσκηση, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να καταφέρουμε και να προσφέρουμε στον εαυτό μας το δώρο της ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης.