Νιώθεις ότι σε ταπεινώνουν; Πώς να απαντάς!
Γράφει ο Χρήστος Τέκας, φοιτητής ψυχολογίας
Υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις στις οποίες ενδεχομένως να έχουμε δεχθεί υποτιμητικά ή ταπεινωτικά σχόλια σε μια συζήτηση με άλλους. Αυτά μπορεί να είναι απλοί αστεϊσμοί, ευθείς προσβολές ή έμμεσες μειώσεις, αναλόγως του ατόμου που τις προφέρει και της σχέσης μας με εκείνο. Συμψηφίζοντας αυτή τη μεταβλητή, λοιπόν, ακολουθεί η απόφαση για το εάν θα πρέπει να παρθεί στα σοβαρά ή όχι η μειωτική αυτή συμπεριφορά.
Σε περιπτώσεις που θεωρείται αδικαιολόγητο ένα σχόλιο ή μια έκφραση του προσώπου ή του σώματος, είναι σοφό να αντιδράσουμε με τους εξής τρόπους:
1. Επικοινωνία
Ξεκινώντας με την πιο απλή μέθοδο, αυτή της επικοινωνίας, είναι καλό να εξηγήσεις στον συνομιλητή σου το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι με τον τρόπο του. Αν δεν δεις αλλαγή στη συμπεριφορά του, προχωράς σε άλλες μεθόδους.
2. Άλλαξε τη μεταξύ σας σχέση
Εάν το άτομο δεν είναι κάποιο κοντινό πρόσωπο ή συνάδελφος είναι πολύ εύκολο να σταματήσετε την επικοινωνία μαζί του. Είναι σημαντικό να περνάμε το χρόνο μας με άτομα που σέβονται και εμάς και τον εαυτό τους ώστε να μη προσβάλουν τον συνομιλητή τους σε βαθμό που να επιθυμεί να διακόψει την επαφή μαζί τους.
3. Δες το αλλιώς
Μετέτρεψε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα βλέποντας τη συμπεριφορά του από την ανάποδη πλευρά. Ίσως με το σχόλιό του να φωτίζεται μια τυφλή πλευρά του εαυτού σου που ενδεχομένως χρήζει εξέτασης. Ίσως να θελήσεις να προστατέψεις τον εγωισμό σου με έναν υγιή τρόπο, αυτό της σκληρής προσπάθειας για βελτίωση. Ξεχώρισε τα προσβλητικά από τα επικριτικά σημεία της δήλωσής του και μπορεί να βγεις τελικά κερδισμένος.
4. Ανθεκτικότητα
Η πιο σημαντική και αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται αυτή της πνευματικής ανθεκτικότητας. Θεώρησε τα λόγια του ως απλές λέξεις που δεν έχουν κάποιο πραγματικό αντίκτυπο στη διάθεσή σου. Μειώνοντας τη βαρύτητα οποιασδήποτε άμεσης ταπείνωσης σε κάνει πιο γαλήνιο.
Πηγή:
https://www.menofstyle.gr/pos-diacheirizesai-kapoion-poy-se-meionei-diarkos