
Υποφέρεις από κοινωνικό άγχος;
Άννα Λένη, Ψυχολογία (ΕΚΠΑ).
Πως η κοινωνική φοβία επιδρά στην καθημερινή ζωή;
Η κοινωνική φοβία είναι ένας επίμονος φόβος μίας ή περισσότερων κοινωνικών καταστάσεων, όπου το άτομο μπορεί να νιώσει συναισθήματα ντροπής και φόβο ή ανησυχία, δυσανάλογα της πραγματικής απειλής που τίθεται από την κοινωνική κατάσταση στην οποία εκτίθεται.
Η κοινωνική φοβία τυπικά ξεκινά στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία.
Η ανάπτυξη και εκδήλωση της διαταραχής, πολλές φορές σχετίζεται με κάποιο τραύμα το οποίο αναπτύχθηκε ήδη από την βρεφική η παιδική ηλικία.
Η συγχωνευτική σχέση με τους γονείς, η έλλειψη ορίων ανεξαρτησίας και αυτονομίας, δεν δίνουν την δυνατότητα στο παΐδι να ανακαλύψει τον εαυτό του, να εκτεθεί σε διάφορες καταστάσεις και να εξερευνήσει τον κόσμο.
Η παραμέληση ή η κακοποίηση από τα σημαντικά πρόσωπα μπορεί να οδηγήσει στην μετέπειτα εκδήλωση ενός ψυχικού τραύματος. Το άτομο έτσι, φτάνοντας στην εφηβεία νιώθει ήδη απομονωμένο και αποκομμένο από τους ανθρώπους γύρω του, φοβάται να αναλάβει πρωτοβουλίες, να έρθει κοντά με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα αυτή η τραυματική κατάσταση να φτάνει έως την ενήλικη ζωή του.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό το πρώιμο τραύμα- φόβος τον ακολουθεί και στην μετέπειτα πορεία του, αποτρέποντάς το από το να εξελιχθεί σαν άνθρωπος και να δημιουργεί υγιείς σχέσεις άλλους ανθρώπους.
Οι τραυματικές εμπειρίες, ενδέχεται να μας ακολουθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, επαναφέροντας συνεχώς δυσλειτουργικά μοτίβα που συνήθως ξεκινούν από τις σχέσεις με πρόσωπα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.
Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να ξεφύγουμε από αυτά. Μέσα από την κατάλληλη διαχείριση των τραυματικών γεγονότων που βιώσαμε, μπορούμε να μάθουμε έναν νέο πιο αποτελεσματικό τρόπο σχετίζεσαι με τους άλλους.
Ποτέ δεν είναι αργά να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να ανακουφιστούμε από αυτό που μας πονάει.