Sexting… μια άλλη σεξουαλική επαφή
Γράφει η Ιφιγένεια Κολιού, απόφοιτη Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Η αναζήτηση επαφών μέσω διαδικτύου παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό -ιδίως μεταξύ των ηλικιών 18-30 ετών. Τα social media και τα dating apps έχουν αντικαταστήσει τα μπαρ και τα καφέ, όπου στο παρελθόν συνηθιζόταν να αναζητούν οι νέοι φλερτ, σεξ, φίλους, διασκέδαση και επικοινωνία γενικότερα. Το φλερτ και οι γνωριμίες face to face έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και γι’αυτό δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία και τα lockdown.
Ναι, η αλήθεια είναι ότι τα συνεχόμενα lockdown, μας αποξένωσαν και ολοένα και περισσότεροι κατέφευγαν στις γνωριμίες μέσω internet, δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι νέες συμπεριφορές αναζήτησης ερωτικών επαφών οφείλονται στην εξωτερική πιεστική πραγματικότητα. Το διαδίκτυο προσφέρει μία κάποια πραγματικότητα χωρίς όμως απαιτήσεις, τις οποίες οι νέοι τείνουν να αποφεύγουν στην πραγματική καθημερινότητα.
Η πιεστική καθημερινότητα, με τις πολύωρες εργασιακές ασχολίες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, δεν επιτρέπουν στους νέους να “αφεθούν” και να αφιερώσουν χρόνο σε μία γνωριμία από κοντά, φοβούμενοι το μετά. Επομένως γυρνώντας κουρασμένοι στο σπίτι, προτιμούν να ψάξουν την άμεση, εφήμερη ευχαρίστηση που θα τους προσφέρει απλόχερα η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου. Σε αυτό συμβάλλει η τεχνολογία, που έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε καθιστά την επικοινωνία εύκολη και ταχύτατη.
Πέρα από την πίεση όμως που υφίστανται οι νέοι άλλη μία εξήγηση ενδεχομένως είναι ότι οι νέοι σήμερα είναι υπερπροστατευμένοι από τους γονείς τους, οι οποίοι τους έμαθαν να είναι πάντα νικητές. Επομένως δεν μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι εύκολα με μία απόρριψη/ήττα. Η πίεση για το “πώς πρέπει να δείχνουν ” έχει προκαλέσει τόσο άγχος και φοβία για μία ενδεχόμενη απόρριψη, που πλέον οι περισσότεροι αναζητούν βοήθεια από ειδικό, με το αίτημα “Δεν μπορώ να προσεγγίσω κάποιον/α από κοντά, διότι φοβάμαι την αντίδραση/ απόρριψη”. Όλο αυτό το σκεπτικό έχει οδηγήσει τους νέους να επαναπαύονται σε μία online σελίδα, όπου και να κάνουν κινήσεις, είτε ευπρόσδεκτες είναι, είτε όχι, δεν θα εκτεθούν τόσο, όσο από κοντά. Άρα τα dating ή sex apps διευκολύνουν κατά πολύ τη διαδικασία διαπροσωπικής επικοινωνίας και σε βγάζουν από τη δύσκολη θέση.
Είναι γεγονός ότι το φλερτ και η αναζήτηση σεξουαλικής επαφής, πρόσωπο με πρόσωπο, αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση, με τον ναρκισσισμό και την αμφισβήτηση, να απομακρύνουν τους νέους, καθώς όλοι επικεντρώνονται στην εικόνα τους και “βασανίζονται” στην σκέψη “Τι θα γίνει αν κάτι δεν πάει καλά ,στο σεξουαλικό κομμάτι, στη νέα γνωριμία;”. Επομένως υιοθετούν μία αποφευκτική συμπεριφορά που μέσα της κρύβει μία ναρκισσιστική προβολή “Είμαι τέλειος/α ή “Πρέπει να είμαι τέλειος/α”, κάτι το οποίο οδηγεί σε άγχος, που προκειμένου να αποφευχθεί, προτιμούν να συμμορφωθούν σε μία εικονική “πραγματικότητα”.