info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Τα στάδια των ρομαντικών σχέσεων

Γράφει η Αντιγόνη Καμπέρη, τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ 

Οι ρομαντικές σχέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου ήδη από την εφηβεία, κι ακόμη περισσότερο στη φάση της αναδυόμενης ενηλικίωσης και πλέον της ενηλικίωσης του.

Οι ρομαντικές σχέσεις διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας μας και με το πέρασμα των χρόνων μπορούν να παίξουν εξίσου καθοριστικό ρόλο με αυτόν των σχέσεων με τους γονείς και τους φίλους μας.

Ενώ για κάποιους ανθρώπους το να ερωτευτούν είναι εύκολο, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι σχέσεις είναι δύσκολες.

Δύσκολη είναι κυρίως η διατήρηση τους και απαιτείται προσπάθεια και δουλειά και από τους δύο συντρόφους. Κάποια ζευγάρια επιλέγουν να ακολουθήσουν το «παραδοσιακό μονοπάτι», να παντρευτούν δηλαδή και να κάνουν παιδιά, άλλα ζευγάρια μπορεί να κάνουν παιδιά πριν παντρευτούν, άλλα επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά ενώ άλλα ζευγάρια στην πορεία της σχέσης επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Άλλωστε, κάθε σχέση, όπως και κάθε άτομο, είναι μοναδική.

Παρά τα διαφορετικά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει η κάθε ρομαντική σχέση, τα στάδια της αγάπης παραμένουν τα ίδια.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν 4 στάδια στις ρομαντικές σχέσεις, που ξεκινάνε από όταν οι σύντροφοι ερωτεύονται και φτάνουν μέχρι το λεγόμενο «Happy End», ή έστω το προσωρινό, για όσο διαρκέσει. Τα στάδια είναι τα εξής:

● 1) Στάδιο της Ευφορίας

Βρίσκεσαι σε αυτό το στάδιο όταν εσύ κι ο σύντροφος σου είστε ερωτευμένοι και στην αρχή της σχέσης. Σε αυτό το στάδιο ο άλλος άνθρωπος αποτελεί κεντρικό σημείο της ζωής σου, του συγχωρείς τα πάντα και δεν στέκεσαι καθόλου στα αρνητικά, είναι σαν να μην υπάρχουν. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη κριτικής προς τον σύντροφο, καθώς φαίνεται σαν το ιδανικό σου ταίρι και τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παίζουν σημαντικό ρόλο ασυνείδητοι παράγοντες, όπως η ελκυστικότητα και το σύστημα επιβράβευσης, καθώς σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες της ντοπαμίνης, μιας ουσίας που ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης προκαλώντας ένα έντονο αίσθημα ευχαρίστησης. Με πιο απλά λόγια, σε αυτό το στάδιο νιώθεις ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς καθόλου επειδή σκέφτεσαι συνεχώς τον σύντροφό σου! Το συγκεκριμένο στάδιο μπορεί να έχει διάρκεια από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια.

● 2) Στάδιο της Πρώιμης Σύνδεσης

Σε αυτό το στάδιο, ο ενθουσιασμος που ένιωθες στο πρώτο στάδιο ωριμάζει και παίρνει τη μορφή της αφοσίωσης και του δεσμού. Πλέον απελευθερώνονται ουσίες της προσκόλλησης και της σύνδεσης, όπως η ωκυτοκίνη (που λέγεται και «ορμόνη της αγάπης») και η βαζοπρεσσίνη. Πλέον, έχει δημιουργεί ένας δυνατός δεσμός ανάμεσα σε σένα και στον σύντροφο σου και γνωρίζετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Νιώθεις ότι επιτέλους μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ και να κανεις κι άλλα πράγματα στη ζωή σου, χωρίς να σκέφτεσαι συνεχώς τον σύντροφό σου!

● 3) Στάδιο της Κρίσης

Αυτό το στάδιο είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια της σχέσης. Η λεγόμενη «φάση απομάκρυνσης» είναι μια φάση που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε ζευγάρι κάποια στιγμή στη σχέση του και έχει δυο πιθανά τελικά σενάρια: είτε συνεχίζεις να απομακρύνεσαι είτε είσαι πάλι μαζί με τον σύντροφο σου. Γενικά, είναι καλό ένα ζευγάρι να περάσει μέσα από μια κρίση, καθώς μετά οι σύντροφοι βγαίνουν πιο δυνατοί, είναι ικανοί να το συζητήσουν και συνειδητοποιούν ότι έχουν ωριμάσει, έχουν εξελιχθεί και έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, ένα κρίσιμο σημείο σε μια σχέση είναι όταν οι σύντροφοι κάνουν παιδιά, καθώς η απόκτηση παιδιών μπορεί είτε να «σταθεροποιήσει» μια σχέση είτε να προκαλέσει υπέρμετρο άγχος, και τελικά να οδηγήσει στον τερματισμό αυτής της σχέσης.

● 4) Στάδιο της Βαθιάς Σύνδεσης

Αυτό το στάδιο οι νευροεπιστήμονες το παρομοιάζουν με την ηρεμία μετά την καταιγίδα. Πλέον, οι σύντροφοι γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλον, έχουν περάσει διάφορα σκαμπανεβάσματα, κι έτσι νιώθουν ενωμένοι και δυνατοί, ικανοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και κρίσεις. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται κυρίως από αισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας. Μπορεί να διαρκέσει παρά πολύ καιρό, αν είσαι τυχερός ακόμη και μια ολόκληρη ζωή!

 

  1. Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να κρατήσετε την φλόγα της σχέσης σας ζωντανή, οι επιστήμονες προτείνουν να κάνετε καινούργια, ευχάριστα και συναρπαστικά πράγματα μαζί, να έρχεστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, ώστε να μην βαρεθείτε με το πέρασμα των χρόνων

Συνοψίζοντας, καλό θα ήταν να μην υπεραναλύουμε την παραμικρή πτυχή της σχέσης μας και να αναρωτιόμαστε συνεχώς σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε. Η κάθε σχέση στη ζωή μας έχει πολλά να μας προσφέρει και να μας διδάξει κυρίως σε σχέση με τον εαυτό μας, γι’ αυτό θα πρέπει να αφεθούμε ελεύθεροι να την ζήσουμε και να την απολαύσουμε, χωρίς συνεχείς προβληματισμούς και δεύτερες σκέψεις!