info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Τί είναι η ψυχοθεραπεία;

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπευτικής παρέμβασης σε δυσκολίες που αφορούν τον συναισθηματικό ή ψυχικό κόσμο του ατόμου. Επιτυγχάνεται μέσα από έναν αριθμό συνεδριών και συζητήσεων με έναν έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο και στόχο έχει την ανακούφιση από τα συμπτώματα, τον ψυχικό πόνο, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αυτογνωσίας. Ξεκινάει πάντοτε με αίτημα του θεραπευόμενου, ενώ η συνειδητή απόφαση και το προσωπικό κίνητρο είναι βασικά στοιχεία για την πορεία και την έκβαση της. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν πίεσης ή καθοδήγησης από τρίτους.

 

Πότε και γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία; Πώς θα βοηθήσει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στην πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή συνήθως νιώθουν πως δε μπορούν να λύσουν κάποιο πρόβλημα τους και χρειάζονται καθοδήγηση, δε μπορούν να διαχειριστούν κάποιο δυσάρεστο ή και τραυματικό γεγονός (πχ πένθος), αισθάνονται πως δε μπορούν να βοηθηθούν από τον περίγυρο τους κι ότι κανένας δεν τους καταλαβαίνει, έχουν έντονο άγχος, πεσμένη διάθεση και θυμό. Φυσικά, λοιπόν, εάν πιστεύετε πως δε μπορείτε πλέον να διαχειριστείτε προβλήματα σας και νιώθετε συνεχώς ανεξέλεγκτες αρνητικές σκέψεις να σας κατακλύζουν, θα ήταν πολύ βοηθητικό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ώστε να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ρίζα των προβλημάτων σας αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό. Όμως, αναμφισβήτητα, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας λειτουργεί ακόμα καλύτερα ως πρόληψη. Δηλαδή, μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπευτκές συνεδρίες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτία και δυσκολία, αλλά για να μπορέσετε να κατανοήσετε βαθύτερες επιθυμίες σας, να μάθετε να διαχειρίζεστε τη σκέψη σας και για να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε θέματα που τυχόν προκύψουν στη ζωή σας πριν ακόμα εμφανιστούν προετοιμάζοντας το ψυχικό σας έδαφος για το πρόβλημα.

 

Για ποιο λόγο όταν αναλύω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μου με τον ψυχοθεραπευτή μου, καταλήγω σε ένα άλλο; Μήπως κάνω κάτι λάθος και επηρεάζω την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μου;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ενώ ο θεραπευόμενος αναζητά λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα να ξεπηδά ένα άλλο βαθύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς μέσα μας υπάρχουν ακόμα πολλές πρώιμες εμπειρίες και βαθύτερες αναμνήσεις στις οποίες, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, οφείλονται πολλές συμπεριφορές, απόψεις και ανησυχίες μας. Τραυματικές εμπειρίες και απλά γεγονότα του παρελθόντος ζουν στο υποσυνείδητο μας, χωρίς απαραίτητα να μπορούμε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, και μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και σκέψεις στο παρόν. Γι αυτό, η λύση σε ένα επιφανειακό ζήτημα που μας απασχολεί μπορεί να βρίσκεται στη λύση ενός βαθύτερου προβλήματος που αγνοούσαμε , το οποίο με τη ψυχοθεραπεία να έρχεται στην επιφάνεια. Κι αυτό σίγουρα έγκειται στους στόχους της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.