
Πότε να ζητήσω βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας;
Γράφει η Σάντρα Θοράγια Αλ Νεμίρ
Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία, και για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να καλλιεργούμε της διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς μας. Με ποιόν τρόπο όμως θα αντιληφθούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα αναφορικά με την ψυχική μας υγεία και θα ήταν σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, έτσι ώστε να μας βοηθήσει να τα ξεπεράσουμε;
-Βιώνουμε ένα αίσθημα απόγνωσης και ανημποριάς:
Αισθανόμαστε ότι έχουμε «φτάσει στα όρια» μας και μας είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε τα πολλαπλά συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε μέσα στην ημέρα.
-Χαμηλή λειτουργικότητα:
Είναι πολύ συχνό, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες που αφορούν την ψυχική μας υγεία, να δυσκολευόμαστε να πραγματοποιήσουμε ακόμα και τις πιο βασικές μας ανάγκες. Υπάρχει δυσκολία στο να κάνουμε βασικά πράγματα, όπως το να φτιάξουμε ένα ισορροπημένο γεύμα, να συναναστραφούμε με δικούς μας ανθρώπους, αλλά ακόμα και να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες μας γεμίζουν (π.χ. να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να μαγειρέψουμε το αγαπημένο μας φαγητό, να βγούμε μία βόλτα).
-Σωματικές δυσκολίες:
Ένδειξη αποτελεί, επίσης, η κόπωση, η απώλεια όρεξης, οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι ταχυκαρδίες καθώς και τα εντερικά προβλήματα. Η ύπαρξη θεμάτων ψυχικής υγείας συχνά αναδεικνύεται και μέσα από σωματικές δυσκολίες, σαν καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά.
-Αρνητικά συναισθήματα:
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά, η συχνή δυσφορία και η αίσθηση αρνητικών συναισθημάτων, όπως η θλίψη, το άγχος, η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η αίσθηση κενού είναι σημάδια ότι θα ήταν αρκετά σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό για παροχή βοήθειας.
-Η αίσθηση ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι νιώθουμε:
Ακόμα και εάν εκφράζουμε στους άλλους τι βιώνουμε και τα συναισθήματά μας, και παρόλο που μας δίνουν λύσεις αισθανόμαστε ότι δεν μας καταλαβαίνουν και ότι καμία απάντηση δεν μας καλύπτει. Νιώθουμε πώς όλες οι προσπάθειες μας να εκφράσουμε τι περνάμε, πέφτουν στο κενό.
Είναι αρκετά σημαντικό να έχουμε στο νου μας, ότι η επίσκεψή μας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, δεν έχει καμία σχέση με το να μιλάμε σε δικούς μας ανθρώπους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από την θεραπευτική σχέση που αποκτούμε με τον ψυχολόγο μας, ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας, που ίσως ποτέ δεν είχαμε αντιληφθεί, ενώ πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι πηγή των προβλημάτων μας, είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας. Τέλος, η ίδια η απόφασή μας να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό, φανερώνει ότι είμαστε υγιείς άνθρωποι. Διότι όταν κανείς ενδιαφέρεται και αναζητά λύσεις για να «αγγίξει» την ψυχική γαλήνη του εσωτερικού του κόσμου, είναι ένας υγιής άνθρωπος.