Πονάει τελικά η αγάπη;
Γράφει η Άννα Λένη, Ψυχολογία ΕΚΠΑ
Το συναίσθημα της αγάπης είναι ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάνεις. Η αγάπη μπορεί να εκδηλώνεται με φροντίδα, νοιάξιμο και προστατευτικότατα και κρύβει μέσα της ενθουσιασμό, θαυμασμό, χαρά, ικανοποίηση, συμπάθεια κaι εκτίμηση. Η ουσιαστική αγάπη είναι αμοιβαία, ειλικρινής και δίνει χώρο στον καθένα μας να εκφραστεί, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε καταλήγει να γίνεται τοξική, να μας πονάει και να μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα.
Τοξικές σχέσεις μπορούμε να συναντήσουμε σε όλα τα πλαίσια των διαπροσωπικών μας σχέσεων, στην οικογένεια, στην φιλία, στις συντροφικές σχέσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι σχέσεις μπορεί να γίνουν τοξικές με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Σε κάθε περίπτωση όμως, κυριαρχεί το αρνητικό συναίσθημα, η ανασφάλεια, ο εγωισμός και η χειραγώγηση.
Αν έχεις νιώσει μέσα στην σχέση ότι ο άλλος προσπαθεί να σε μειώσει, να σου επιβληθεί με οποιοδήποτε τρόπο, να σου δημιουργεί συνεχώς ανασφάλειες, να μην σε εκτιμάει, να μην σου δίνει την σημασία που σου αρμόζει, να υποβαθμίζει συνεχώς την αξία σου και να λειτουργεί εγωιστικά, τότε αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση που σίγουρα δεν είναι υγιής.
Το να φύγεις από μια τέτοια σχέση, δεν είναι πάντα όσο εύκολο όσο ακούγεται. Όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους θα ήταν σημαντικό να το κάνεις.
Ακόμα και αν νιώθεις ότι αγαπάς κάποιον, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αμοιβαίο και πως η άλλη πλευρά έχει τα ίδια αισθήματα με σένα.
Με ποιους τρόπους όμως, είναι δυνατόν να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση; Πως μπορείς να απομακρυνθείς από μια σχέση που σε πληγώνει συνεχώς;
Το πιο βασικό είναι για αρχή να βγεις από την άρνηση που βιώνεις. Όταν αγαπάς κάποιον, συνήθως αγνοείς την αρνητική του συμπεριφορά, παραλού που ίσως αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Είναι σημαντικό να αποδεχθείς πως η σχέση αυτή δεν λειτουργεί και πως το καλύτερο θα ήταν να απομακρυνθείς από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποιείς ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά ή οι συμπεριφορές που σε κάνουν να φύγεις και προετοιμάζεσαι ψυχικά και συναισθηματικά να αντιμετωπίσεις την απώλεια και να πας παρακάτω.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ζητήσεις την στήριξη από έναν δικό σου άνθρωπο, ο ποιος θα σου συμπαρασταθεί και θα σε κάνει να νιώσεις πιο αισιόδοξα για το μέλλον.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η πραγματική και ουσιαστική αγάπη είναι αμοιβαία και ανιδιοτελής. Η αγάπη δεν σε πνίγει, δεν σε φυλακίζει, δεν σε πονά. Αλλιώς δεν είναι αγάπη.