
Οι δύο πλευρές της απόρριψης.
Γράφει η Ευθαλία Ταγάρα
Η ίδια η απόρριψη όσο και η θύμηση της μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά αρνητικά συναισθήματα. Συναισθήματα που έχουμε βιώσει, που δε θα θέλαμε να βιώσουμε ξανά ή που φοβόμαστε και μόνο στην ιδέα να τα νιώσουμε. Πολύ συχνά η απόρριψη συνδέεται με τους γονείς μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, το σύντροφό μας ή κάποια δουλειά.
Η απόρριψη είτε από κοντινά σας πρόσωπα είτε από ανθρώπους που έχετε κάποια κοινωνική σχέση μαζί τους είναι επώδυνη και μπορεί να αφήσει κατάλοιπα τα οποία κουβαλάς και σε μετέπειτα στάδια της ζωής σου. Σχετίζεται όμως πολύ στενά με πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου που ίσως να μην το έχει συνειδητοποιήσει καν.
Άμα το σκεφτείτε έρχεστε σε επαφή με την απόρριψη καθημερινά απλά σε διαφορετικές μορφές οι οποίες δεν έχουν σκοπό να σας βλάψουν συναισθηματικά. Είστε σε μια θέση που απορρίπτετε καθημερινά πράγματα, αξίες και ανθρώπους και φυσικά περνάτε και εσείς οι ίδιοι από αυτή τη διαδικασία. Στη ζωή πρέπει να μάθετε να περνάτε κι από τις δύο διαδικασίες, να απορρίπτετε και να σας απορρίπτουν. Εσείς επιλέξατε τα άτομα που θα έχετε δίπλα σας και απορρίψατε κάποια άλλα και επιλέγετε καθημερινά τις αξίες που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, απορρίπτοντας άλλες. Φυσικά μπορείτε να βιώσετε την απόρριψη τόσο από φίλους όσο και από τον σύντροφο σας, και να ζήσετε επώδυνες καταστάσεις, αμφισβητώντας τον ίδιο σας τον εαυτό.
Έρχεστε αντιμέτωποι με μια σειρά αποφάσεων, επιλογών, ιδανικών, σκέψεων, αξιών που ανάλογα με το ποια απ’ όλες θα επιλέξετε να κάνετε κτήμα σας διαμορφώνεται ο χαρακτήρας σας και η ιδιοσυγκρασία σας. Αν επιλέξετε να είστε καλοί φίλοι δεν μπορείτε να μην είστε δίπλα στους φίλους σας σε εύκολες και δύσκολες στιγμές. Επιλέγετε λοιπόν το να είστε καλοί φίλοι, υιοθετώντας τις απαιτήσεις που προϋποθέτει αυτό και απορρίπτεται το να μην είστε.
Μέσα από τη διαδικασία της απόρριψης που θα υποβληθεί ο εαυτός σας θα μάθετε να βγαίνετε πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι για καταστάσεις που μπορεί να συμβούν, πιο δεκτικοί στην αποτυχία, πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και τελικά πιο απόλυτοι στις ανάγκες σας και στις απαιτήσεις σας από άλλους. Η αποφυγή της απόρριψης μας προσδίδει μια εφήμερη, προσωρινή χαρά που προφανώς δεν διαρκεί για πάντα. Δεν μπορείτε να μην έρθετε ποτέ αντιμέτωποι με την απόρριψη. Η αλήθεια είναι ότι ο εαυτός σας στο τέλος είναι αυτός με τον οποίο πρέπει να τα βρείτε. Να τον βοηθήσετε να κατανοήσει τους λόγους που βίωσε την απόρριψη, να προσδιορίσετε τα συναισθήματα σας γύρω από αυτή κι έπειτα να μπορέσετε να την ξεπεράσετε και να βγείτε πιο δυνατοί αναγνωρίζοντας πλέον ότι δεν έγκειται σε κάποιο δικό σας πρόβλημα αλλά σε συναισθήματα και καταστάσεις που δεν μπορείτε να γνωρίζετε ή να ελέγξετε πάντα.
Η απόρριψη είναι σαν μια δεξιότητα, πρέπει να την έχεις για να καταλάβεις πότε και πού πρέπει να την εφαρμόσεις. Μπορείς να μείνεις σε μια δουλειά που σε κάνει δυστυχισμένο για όλη σου τη ζωή ή να αποφασίσεις να την απορρίψεις και να αναζητήσεις κάτι καλύτερο. Γιατί όμως επιμένουμε τόσο πολύ σε πράγματα που μας δυσαρεστούν και σε καταστάσεις που μας εγκλωβίζουν ; Επειδή πολλές φορές απλά συμβιβαζόμαστε με αυτά που έχουμε καθώς φοβόμαστε το ‘’τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον’’ και το αν θα βρούμε κάτι καλύτερο ή θα καταλήξουμε σε κάτι χειρότερο. Αλλά άμα δε φύγεις από μια κατάσταση που είσαι δυστυχισμένος και δε ρισκάρεις, τότε δε θα παρακινήσεις τον εαυτό σου να ψάξει κάτι που θα σε ευχαριστεί πραγματικά.
Για αυτό θα σας έλεγα να μη φοβάστε την απόρριψη αλλά αντίθετα να έρθετε αντιμέτωποι μαζί της, να τη γνωρίσετε, να την κατανοήσετε και να ξέρετε που πρέπει να την εφαρμόσετε στη ζωή σας. Μην συμβιβάζεστε ούτε με ανθρώπους ούτε με καταστάσεις που δεν σας καλύπτουν στις πτυχές που θα θέλατε. Η απόρριψη θα σας ωθήσει να φτάσετε στο ψηλότερο σημείο, να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, να διαμορφώσετε τις αξίες και τον εαυτό σας, απορρίπτοντας άλλες άξιες και πράγματα που δεν σας ταιριάζουν ή δεν σας κάνουν ευτυχισμένους. Δείτε και την άλλη πλευρά της που δεν είναι αρνητική,
γίνετε σύμμαχος με τον εαυτό σας και μη του φορτώνετε πράγματα κι ευθύνες που πολλές φορές δε μπορείτε να ελέγξετε ή να κατανοήσετε.