info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Αντικοινωνική και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Της Πόλυ Κεφαλά

Αντικοινωνική και ναρκισσιστική προσωπικότητα ή καλύτερα αντικοινωνική και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Πώς ορίζονται όμως;


Το κύριο χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής δομής είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδιαφορία στις ανάγκες ή/ και τα δικαιώματα των άλλων. Ένα άτομο με αυτή τη δομή προσωπικότητας έχει μια άποψη για τον κόσμο βάσει της οποίας όλα προσανατολίζονται γύρω από τον ίδιο ή την ίδια. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η παραβατική ή/ και εγκληματική συμπεριφορά, και μάλιστα το άτομο πολύ σπάνια δε θα προγραμματίσει τις κινήσεις του. Συχνά θα πει ψέματα και μάλιστα με ευκολία χωρίς ένδειξη ενοχής. Το άτομο βλέπει τον εαυτό του ως δυνατό και αυτόνομο ή/ και ως θύμα της κοινωνίας μερικές φορές. Έτσι “δικαιολογεί” τις πράξεις του όταν θίγει τους άλλους.

“Πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου, διαφορετικά εγώ θα είμαι το θύμα”, είναι η βασική δομή σκέψης της αντικοινωνικής διαταραχής στην προσωπικότητα κάποιου.

Κατά τη ναρκισσιστική διαταραχή το άτομο βλέπει τον εαυτό του ως ιδιαίτερο και ξεχωριστό, θεωρεί ότι έχει ένα ξεχωριστό status από τους άλλους. Επειδή, λοιπόν, το πιστεύει αυτό θεωρεί ότι χρειάζεται να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Συχνά βλέπει τους άλλους γύρω του ως κατώτερους και θεωρεί ότι πρέπει να τον/ την θαυμάζουν. Τα άτομα τη συγκεκριμένη δομή προσωπικότητας θεωρούν ότι είναι πάνω από νόμους και κανόνες. Αναζητούν τον θαυμασμό για να ικανοποιηθούν και να επιβεβαιώσουν την δική τους αίσθηση μεγαλείου. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης πίσω από αυτό: “Είμαι ιδιαίτερος/ η και αξίζω ξεχωριστή μεταχείριση”.


Συνοψίζοντας, και στις δύο διαταραχές υπάρχει απουσία ενσυναίσθησης, όμως στην αντικοινωνική διαταραχή το άτομο θεωρεί ότι για να μην είναι το θύμα πρέπει να είναι ο θύτης. Οι νάρκισσοι θεωρούν ότι είναι μοναδικοί και συνεπώς είναι πάνω από κανόνες.