info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Metaverse – Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις

Γράφει η Ιφιγένεια Κολιού, πτυχιούχος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Προσαρμοζόμαστε σε μία εποχή γρήγορων ρυθμών εξέλιξης, η οποία μας προσδίδει ευκολίες, ανέσεις και αμεσότητα από τη μία μεριά, από την άλλη όμως πολλούς κινδύνους.

Βρισκόμαστε εντός του #metaverse.

Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία, που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζουμε τη δική μας πραγματικότητα με μία εικονική πραγματικότητα ενός φανταστικού κόσμου.

Δημιουργείς το δικό σου άβαταρ με ένα κλικ και μπορείς να επικοινωνήσεις με συσκευές που είναι πολύ πιο φυσικές από το άγγιγμα ενός πληκτρολογίου, καθώς κάνοντας κινήσεις ή προφέροντας λέξεις, το άλλο πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο, αλληλοεπιδρώντας σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Οι κίνδυνοι που επιφέρει όμως αυτή η συνθήκη είναι ποικίλοι και το τραύμα που προκαλείται είναι σημαντικό στον ίδιο βαθμό όπως και στην πραγματικότητα.

Πριν λίγες μέρες η ψυχολόγος Νίνα Πατέλ που ζει στη Βρετανία, μπήκε στον εικονικό κόσμο του Horizon Worlds, όπου μετά από 60 δευτερόλεπτα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερα αντρικά άβαταρ, το οποίο και χαρακτήρισε «σουρεαλιστικό εφιάλτη», καθώς ο βιασμός ήταν σαν να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η προσομοίωση είναι τόσο εξελιγμένη που νιώθεις σαν να είσαι εκεί.

Η ψυχολόγος εξέφρασε χαρακτηριστικά την σκέψη της λέγοντας ότι εμφάνισε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, που παρουσιάζονται σε θύματα κανονικών βιασμών.

Άλλο ένα συνταρακτικό περιστατικό, σχετίζεται με μια δημοσιογράφο την οποία άρχισε να φωτογραφίζει μία ομάδα αντρών και να την παρενοχλεί και συγκεκριμένα να την θωπεύει. Κάτι που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι και άλλοι «θεατές» επαινούσαν τους συγκεκριμένους για την πράξη αυτή.

Αναφορικά με το συμβάν, διατυπώθηκε το εξής: “Αναγκάστηκα να βγω από την εφαρμογή αυτή, προκειμένου να σταματήσει το περιστατικό”. Δηλώνει μάλιστα, ότι έκτοτε νιώθει άγχος και εκδηλώνει φοβία για την ασφάλεια των κορών της και άλλων γυναικών στον ψηφιακό κόσμο!

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την σημασία που έχει μία τέτοια διαδικτυακή εμπειρία στον ψυχισμό ενός ατόμου.

Ρατσιστικά σχόλια, αναίσχυντες πράξεις κατά των γυναικών και των ανδρών, που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή ζωή, πλέον παίρνουν άλλη μορφή, με τον ίδιο όμως αντίκτυπο στις ζωές μας, μιας και οι σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις σε περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων, μοιάζουν σε τεράστιο βαθμό με αυτά της καθημερινότητας.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πλέον, ακόμα και στην πλοήγησή μας στο διαδίκτυο, αφού δεν υφίσταται η λέξη ασφάλεια στα πλαίσια ενός ψηφιακού κόσμου. Το τραύμα λαμβάνει πολλές μορφές και είναι υπαρκτό σε όλα τα πλαίσια και δεν κάνει διακρίσεις!