Ποιο είναι το “it girl” και πώς θα γίνεις και εσύ
Της Μίνας Κωστοπούλου, Wellness Editor του Traumahelp
In: @mina.kost
FB: Ασημίνα Κωστοπούλου
To trend #thatgirl / #itgirl / #hotgirl είναι και πάλι παντού. Διαβάζουμε και μαθαίνουμε για τρόπους και ρουτίνες άλλων γυναικών, που προσπαθούν να μας πείσουν να τους μοιάσουμε για να πετύχουμε στη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει περίπου για όλες και όλους μας ανεξαρτήτως φύλου, όμως στα “θηλυκά κοινά” το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως έντονο.
Έχεις σκεφτεί τί υπονοεί η προσπάθεια να μας πείσουν να μοιάσουμε σε άλλους; Υπονοεί πως η δική σου ζωή, η ζωή της κάθε μιας και του καθενός από εμάς δεν είναι η καλύτερη ή δεν αξίζει. Ακόμη κι αν υπήρχε η παραμικρή δόση αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό, ακόμη κι αν εμείς οι ίδιοι νιώθουμε ότι η ζωή μας δεν είναι αυτή που ονειρευόμαστε, γιατί να γίνει καλύτερη αν ακολουθήσουμε τη ρουτίνα κάποιου άλλου;
Η αυθόρμητη απάντηση που μπορεί να δώσουμε είναι πως “όχι, δεν θα γίνει έτσι καλύτερη η ζωή μας”. Την επόμενη στιγμή, όμως, μπορεί να συλλάβουμε τον εαυτό μας να ψάχνει για το it girl στο tik tok ή στο instagram. Και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, γιατί μας ελκύει αυτό το trend;
Ο βασικός λόγος εδράζεται στην επίκληση στο συναίσθημά μας που πετυχαίνει η προώθηση μιας τέλειας ζωής, καθώς και στη δύναμη της εικόνας. Όσα προβάλλονται είναι σχεδόν πάντα επιμελώς καμουφλαρισμένα για να κρύβουν τις δύσκολες στιγμές μιας καθημερινότητας. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο influencer προσπαθεί να μας πείσει ότι μας δείχνει και τη δυσκολία του, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί. Δεν χωράει σε 10 λεπτά βίντεο, ή σε ένα tik tok 30 δευτερολέπτων η δύσκολη όψη της πραγματικότητας. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το “it girl” θα παρουσιάσει εαυτόν ως μη “it girl”, και το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα προωθεί κάποιο άλλο trend.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι το trend αυτό εν μέσω πανδημίας, όταν ο περισσότερος χρόνος της ημέρας ήταν εντός σπιτιού και οι δραστηριότητες είχαν περιοριστεί, είχε ατονήσει για να δώσει τη θέση του σε “οδηγίες και to do παραγωγικότητας”. Ωστόσο πρόκειται για μια τάση που εδώ και πολλές δεκαετίες είναι είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη γραμμή της μόδας. Νομίζω πως μια από τις πρώτες ταινίες που πλάσαραν κάτι τέτοιο είναι το “Mean Girls”, μια ταινία γύρω από την οποία ξέσπασε μια φρενίτιδα “υποχρεώσεων” για τα κορίτσια.
Οι λόγοι που τέτοιες τάσεις αφορούν κυρίως τις γυναίκες εδράζονται σε μεγάλο βαθμό στην πατριαρχική κουλτούρα, που επιβάλλει νόρμες και κανόνες όχι μόνο για τη θέση της γυναίκας, αλλά και για την εμφάνισή της, την αύρα της, την υπόστασή της.
Τελικά, πώς και πότε έγινε ξαφνικά βαρετό και ξεπερασμένο να είμαστε ο εαυτός μας; Αν η απάντηση είναι πως “όχι δεν είναι βαρετό, ούτε κακό, ούτε ξεπερασμένο”, αυτό δε σημαίνει πώς δεν αξίζει να προσπαθήσεις για να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Είναι διαφορετικό το να γίνεις το “it girl” όπως αυτό προωθείται και διαφορετικό το να είσαι το “it girl” που θέλεις και μπορείς. Η ουσία είναι πως ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου είναι σημαντικό για λόγους ψυχικής υγείας πάνω από όλα να φροντίζουμε τους εαυτούς μας σε όλα τα επίπεδα. Με γνώμονα στο τέλος της ημέρας να προβάλλουμε την αυθεντικότητά μας.
Ο δικός σου τρόπος ποιος είναι;