info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Η Διαδικτυακή Κοινότητα ως Υποστηρικτής στην Καταπολέμηση του Χρόνιου Πόνου: Η Αναζήτηση Ανακούφισης Στον Κυβερνοχώρο

Γράφει ο Γκίγκας Εμμανουήλ, Φοιτητής Ψυχολογίας SCG

Ο χρόνιος πόνος, αποτελεί ένα σύνθετο ιατρικό φαινόμενο, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή και την ψυχο-σωματική τους ευεξία. Στον αγώνα ενάντια σε αυτήν την πρόκληση, η διαδικτυακή κοινότητα, αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός υποστηρικτής, παρέχοντας πλατφόρμες υποστήριξης, πληροφόρηση και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον πόνο. Το παρόν άρθρο, αναφέρεται στη σημασία του χρόνιου πόνου, στις επιπτώσεις του στο άτομο και το περιβάλλον του, αλλά και στην αναζήτηση ανακούφισης μέσα από εργαλεία του διαδικτύου.

Ο χρόνιος πόνος, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας με μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική, σωματική και κοινωνική λειτουργία των ατόμων. Σύμφωνα με τους Reid et al., 2011, υπολογίζεται ότι το 10-30% των ενηλίκων, υποφέρει από χρόνιο πόνο. Ο χρόνιος πόνος, επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ατόμων που τον αντιμετωπίζουν. Οι πάσχοντες, βιώνουν συνεχή φυσική και ψυχική αγωνία, επηρεάζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η αυξημένη επίπτωση του πόνου, δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ανασφάλεια και απομόνωση, με αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, ο χρόνιος πόνος, αποτελεί πρόκληση και για τις οικογένειες των πασχόντων. Οι συγγενείς τους, αντιμετωπίζουν την αγωνία και το άγχος της παρακολούθησης ενός αγαπημένου τους προσώπου να αντιμετωπίζει διαρκή πόνο, ενώ συχνά αναλαμβάνουν τον ρόλο του φροντιστή, παρέχοντας φροντίδα και υποστήριξη. Οι οικογένειες, επίσης, αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, λόγω των ιατρικών δαπανών και της απώλειας εργασίας λόγω της ανάγκης να φροντίσουν τον πάσχοντα-μέλος της οικογένειας. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που επιδεινώνει τον χρόνιο πόνο και επιβαρύνει τη ζωή των εμπλεκομένων.

Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου, αναφέρεται στον χρόνιο πόνο ως «πόνο που επιμένει πέραν του φυσιολογικού χρόνου επούλωσης των ιστών». «Χρόνιος», χαρακτηρίζεται ο πόνος, που διαρκεί ή επανεμφανίζεται για πάνω από τρεις μήνες και ενδέχεται να οφείλεται σε σύνθετους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, ενώ η αντιμετώπιση του πόνου πρέπει να είναι πάντα ολιστική. Η θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι πιο επιτυχημένη όταν προσεγγίζεται με διεπιστημονικό τρόπο με έμφαση όχι μόνο στη θεραπεία της υποκείμενης αιτιολογίας, αλλά και στις δευτερογενείς επιπτώσεις του πόνου στη ζωή του ασθενούς (Russo & Brose, 1998). Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί, εστιάζουν στη διαχείριση της βιολογικής αιτίας του πόνου, της ψυχικής συνιστώσας με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και στην κοινωνική αποκατάσταση του πάσχοντος με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 Η διαδικτυακή κοινότητα, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αναζήτηση ανακούφισης και την ενίσχυση της ανθρώπινης ανθεκτικότητας στο ζήτημα του χρόνιου πόνου. Μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες και κοινότητες, οι πάσχοντες μπορούν να βρουν υποστήριξη, πληροφορίες και αμοιβαία κατανόηση. Ο ρόλος της διαδικτυακής κοινότητας, περιλαμβάνει την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, την ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών, καθώς και την προώθηση της ενημέρωσης, σχετικά με θεραπείες και τεχνικές ανακούφισης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαδικτυακών πλατφορμών, που προσφέρουν υποστήριξη στους πάσχοντες από χρόνιο πόνο. Τα forums και οι ομάδες συζήτησης, επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν με άλλους, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να μοιραστούν εμπειρίες και να λάβουν συμβουλές. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες υγείας, παρέχουν πληροφορίες για διάφορες θεραπείες, φαρμακευτικές επιλογές και εναλλακτικές θεραπείες. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές και ιστοσελίδες που προσφέρουν διαδικτυακά προγράμματα αυτοβοήθειας, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό για την κατανόηση και διαχείριση του πόνου. άσκηση, ψυχολογική υποστήριξη και τεχνικές ανακούφισης, όπως η γιόγκα και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Καταληκτικά, η διαδικτυακή κοινότητα, αναδεικνύεται ως σημαντικός σύμμαχος στη μάχη ενάντια στον χρόνιο πόνο. Μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης και της κοινοτικής συνοχής, προσφέρει υγειονομική πληροφόρηση, ψυχολογική στήριξη και ελπίδα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν τον πόνο, διαμορφώνοντας, έτσι, μια κοινότητα, που αγκαλιάζει την πολυπλοκότητα του πόνου και προωθεί την ανθρώπινη ενότητα και συμπόνια.

Προτεινόμενη σχετική αρθρογραφία & video:

Χρόνιος Πόνος-Υγεία hygeia.gr

Eccleston, C., Fisher, E., Craig, L., Duggan, G. B., Rosser, B. A., & Keogh, E. (2014, February 26). Psychological therapies (Internet-delivered) for the management of chronic pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd010152.pub2 

Understanding Chronic Pain

Πηγές:

Buhrman, M., Gordh, T., & Andersson, G. (2016, May). Internet interventions for chronic pain including headache: A systematic review. Internet Interventions, 4, 17–34. https://doi.org/10.1016/j.invent.2015.12.001

International Association for the Study of Pain, Subcommittee on Taxonomy. Classification of chronic pain: descriptions of chronic pain syndromes and definitions of pain terms. Pain Suppl. 1986;3:S1-S226. PMID: 3461421

Russo, C. M., & Brose, W. G. (1998, February). Chronic Pain. Annual Review of Medicine, 49(1), 123–133. https://doi.org/10.1146/annurev.med.49.1.123