Γιατί αισθάνομαι μοναξιά;
Γράφει η Άννα Λένη, Ψυχολογία ΕΚΠΑ
Η μοναξιά δεν είναι απλώς μια κατάσταση, αλλά και ένα συναίσθημα θλίψης και απόρριψης, εγκατάλειψης και αναξιότητας.
Πρόκειται για ένα συναίσθημα που μας γεννήθηκε σε κάποια κατάσταση που νιώθαμε την ανάγκη να είναι κάποιος κοντά μας, αλλά τελικά δεν ήταν διαθέσιμος.
Συχνά πιστεύουμε ότι όποιος είναι μόνος, είναι «περίεργος», «απροσάρμοστος» ή «αντικοινωνικός».
Η μοναξιά μας τρομάζει πολλές φορές, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να την επεξεργαστούμε.
Ίσως κι εσύ να το έχεις νιώσει αυτό και να έχεις σκεφτεί ότι «δεν θα έπρεπε» να νιώθεις έτσι. Όμως, δεν υπάρχει πρέπει και δεν πρέπει στα συναισθήματα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους νιώθεις μονός/η.
Αρχικά, το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να προκύπτει εξαιτίας της συναισθηματικής αποστασιοποίησης από τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους, κυρίως όταν νιώθουμε ότι δεν περνάμε καλά ή υπάρχει υψηλό επίπεδο ασυμβατότητας.
Η μοναξιά δεν σχετίζεται με το πόσους ανθρώπους έχουμε δίπλα μας, αλλά με το πόσο ουσιαστικές είναι οι σχέσεις μας μαζί τους. Πολλές φορές, όταν δεν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, όταν δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε ή όταν νιώθουμε ανεπαρκείς, έχουμε την τάση να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να αισθανόμαστε απελπισία και απόγνωση.
Συνήθως, όταν βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση, αντιμετωπίζουμε ό,τι βρεθεί στο δρόμο μας με αρνητισμό. Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του θύματος.
Αντί να βουλιάζεις στη λύπηση του εαυτού σου, κάτι στο οποίο είναι επιρρεπείς όσοι νιώθουν μοναξιά, προσπάθησε να προσεγγίσεις τη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, αναγνώρισε και αποδέξου το άτομο που είσαι τώρα. Κάποιες φορές, η απομόνωση είναι η καλύτερη επιλογή όταν καλείσαι να πάρεις δύσκολες αποφάσεις.
Στην τελική, η μοναξιά έχει και τα θετικά της, μας φέρνει κοντά με τους άλλους, μας κάνει να επιζητούμε την παρέα τους, τη συντροφιά, τη φιλία και την επικοινωνία.