
Ghosting: Ένα νέο είδος χωρισμού
της Ιφιγένειας Κολιού
Βγήκατε, περάσατε όμορφα και ξαφνικά εξαφανίστηκε. Ούτε μηνύματα, ούτε κλήσεις, “στην καλύτερη” hide των stories στο instagram… Και οι δικαιολογίες μέσα μας ξεκινούν. Μήπως κάτι έπαθε;
Έτσι θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την απόρριψη. Όμως, όχι… Δεν έπαθε τίποτα! You just have been ghosted!
Το ghosting είναι ο πλέον διαδεδομενος τρόπος να διακόψεις μια σχέση στην εποχή μας. Το ένα άτομο αποφασίζει να μην συνεχίσει στη σχέση -δικαιωμα του- αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι τουλάχιστον άκομψος.
Γιατί όμως γίνεται αυτό;
Οι παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για αποφευκτικούς τύπους προσωπικότητας που οφείλονται στη γονική απόρριψη, στα πλαίσια της οικογένειας, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να μην μπορούν να έρθουν πολύ κοντά συναισθηματικά με κάποιον ή κάποια λόγω προβλημάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης. Τα προβλήματα αυτά δυσκολεύουν τη θέση τους και αποφασίζουν να λήξουν τη σχέση με άλλους, έμμεσους τρόπους.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, πολλές φορές τυχαίνει να βλέπει το άτομο αυτό, τον εαυτό του στο άλλο πρόσωπο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί και δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια ενσυναίσθησης, ούτε ενοχής.
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να φεύγουν μακριά όταν εμφανίζονται προβλήματα στο προσκήνιο, διότι το θεωρούν ως την καλύτερη λύση μπροστά στο αδιέξοδο που βιώνουν. Ίσως βέβαια έχουν μάθει από τους γονείς τους ότι πρέπει πάντα να νικάνε, να μην καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια στις σχέσεις τους, οποιουδήποτε πλαισίου και ότι όλα έρχονται εύκολα χωρίς κόπο. Επομένως, διατηρώντας αυτά τα σχήματα των σκέψεων, συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξαφανίζονται όταν βλέπουν ότι κάτι δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν.
Λίγες εξηγήσεις ακόμα είναι οι εξής:
1. Άβολες συζητήσεις
Σε περιπτώσεις τσακωμού ή χωρισμού, οι συζητήσεις με σκοπό να ξεκαθαρίσεις σε κάποιον πώς νιώθεις πλέον για αυτό που έχετε, είναι καταστάσεις πού αν υπάρχει η δυνατότητα, θέλουν οι περισσότεροι να αποφύγουν… και αυτό κάνουν!
2. Ανασφάλεια
Ενδεχομένως το ένα άτομο, να νιώθει ανταγωνισμό απέναντι στον άλλον, οπότε επιλέγει να εξαφανιστεί, προκειμένου να μην εμπλακούν στα προβλήματά του και άλλα άτομα. Το σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του, οδηγείται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές για να ικανοποιήσει και να τρέψει το Εγώ του.
3. Εκδίκηση
Συχνά αυτά τα άτομα μπορεί να θέλουν να βρουν τη χαμένη τους αγάπη, λόγω συμπεριφορών προδοσίας, ή όταν έχουν απατηθεί ή έχει προσβληθεί η εμπιστοσύνη τους στο παρελθόν. Επομένως με το να απορρίπτουν με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι δέχτηκαν, τους προσφέρει ικανοποίηση αρχικά, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κατανοούν ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης αποβαίνει μοιραία και για τα δύο πρόσωπα.
Μακροπρόθεσμα επηρεάζονται και οι δύο πλευρές μιας σχεσεις από το ghosting. Μπορεί στην αρχή το άτομο που υιοθετεί αυτό το στυλ έλλειψης επικοινωνίας, να νιώθει την ανάγκη να εξαφανιστεί, χωρίς να δείχνει ενοχή για τα συναισθήματα του άλλου, το πώς θα επηρεαστεί από αυτό, αλλά μετά από κάποιο διάστημα, πέρα από την απομόνωσή του, καταλαβαίνει ότι δεν φέρθηκε σωστά και μπαίνει στη θέση του άλλου, σκεπτόμενος το χάος που προκάλεσε στις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Τι είναι αυτό που πρέπει να αποφύγει κάποιος που δέχεται την απόρριψη;
Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της αυτοενοχοποίησης, που δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι και είναι δύσκολο να διαχειριστούν, καθώς ρίχνουν στον εαυτό τους κάθε φταίξιμο και αναρωτιούνται τι έκαναν λάθος στο χειρισμό τους. Από αυτόν τον φαύλο κύκλο ξεφεύγουμε μόνο όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν πρέπει να απαντήσουμε σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας.
Αν βιώνει κανείς διαρκώς ghosting, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, για να καταλάβουν μαζί αν έδειξε κάποια σημάδια το άλλο άτομο και απλώς τα αγνόησε ή ακολουθεί ένα μοντέλο συμπεριφοράς σε κάθε σχέση, που τον ωθεί στον παρορμητισμό και στην έλλειψη ικανότητας διερεύνησης του χαρακτήρα και των αντιδράσεων του άλλου μέσα στη σχέση.
Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε, όταν δέχεστε αυτού του είδους τη συμπεριφορά, είναι να μιλάτε στους φίλους σας και στους κοντινούς σας ανθρώπους για τα συναισθήματά σας προκειμένου να ξέρετε ότι κάποιος είναι εκεί για εσάς και σας έχει ανάγκη, βοηθώντας σας ταυτόχρονα όταν το χρειάζεστε.
Έπειτα δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αφεθεί από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, οι οποίες σας γεμίζουν ζωντάνια και ευχαρίστηση, σας φέρνει σε επαφή με άτομα και σας ωθεί στο να ξεχνιέστε από τα προβλήματά σας.
Και τελευταίο, το να γράφετε σε ημερολόγιο τις σκέψεις σας, μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά θα δείτε αλλαγή στον τρόπο σκέψης σας.