
Έξι σημάδια ότι δεν είσαι τεμπέλης, αλλά ότι βιώνεις burnout
Γράφει η Εσμεράλντα Γκιόκα
Σηκώθηκες μήπως με δυσκολία από το κρεβάτι και σήμερα; Νιώθεις ότι δεν περνάει με τίποτα η ώρα στη δουλειά; Όχι, δεν είσαι τεμπέλης, αλλά μάλλον βιώνεις burnout. Ο ανταγωνισμός στον εργασιακό και στον ακαδημαϊκό χώρο ίσως σε έχουν εξωθήσει στο να αναλαμβάνεις πολλές περισσότερες αρμοδιότητες από όσες πραγματικά αντέχεις. Αυτό όμως έχει άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητά σου. Συγκεκριμένα:
- Νιώθεις αποκομμένος από όλα και από όλους. Δε νιώθεις ο εαυτός σου, ενώ σε έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ανικανότητας και απελπισίας.
- Δεν είσαι το ίδιο κινητοποιημένος, έχεις χάσει το κίνητρό σου. Εάν μάλιστα ήσουν πάντα αυτός ο ενθουσιώδης τύπος που είχε άριστες επιδόσεις στην εργασία του και ξαφνικά νιώθεις εξαντλημένος και απαθής, είναι πιθανό ότι βιώνεις burnout.
- Έχεις χάσει το πάθος που κάποτε είχες για τις ασχολίες και ενδιαφέροντά σου. Εάν καταπιανόσουν με κάτι το οποίο σε ενθουσίαζε και πλέον το βρίσκεις βαρετό ή δύσκολο να το κάνεις, δεν είσαι τεμπέλης, αλλά burntout.
- Οι εναλλαγές στη διάθεσή σου είναι συχνότερες, ενώ έχεις γίνει πιο ευερέθιστος.
- Αγνοείς την προσωπική σου φροντίδα. Έχουν αλλάξει συνήθειες που αφορούν τη διατροφή και τον ύπνο, ενώ, δε σε απασχολεί τόσο η εικόνα σου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι και μικρές δραστηριότητες σε εξουθενώνουν.
- Οι αλλαγές αυτές έχουν επέλθει σταδιακά. Δεν άλλαξε η διάθεσή σου εν μια νυκτί, αλλά βαθμιαία.
Είναι σημαντικό σε πρώτο στάδιο να αναγνωρίσεις την αλλαγή που βιώνεις στη διάθεσή σου. Αφού αναγνωρίσεις αυτό που σου συμβαίνει, καλό θα ήταν να επανεκτιμήσεις τους στόχους και τις προσδοκίες σου, ώστε να δεις εάν αυτό με το οποίο καταπιάνεσαι πράγματι σε ευχαριστεί. Σε ένα τελευταίο στάδιο, το να έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το να τρέφεσαι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σε αγαπούν (ισχυρό support system), είναι παράγοντες που βοηθούν να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου.