Άγχος για την ασθένεια – Tips and advice
Γράφει η Σοφία Γραμματικάκη, τελειόφητη τμήματος κοινωνιολογίας
Τι είναι φόβος και τι φοβία;
Όπως είναι γνωστό σε κατάσταση κινδύνου ή απειλής αρχίζει να έρχεται ο φόβος. Ενεργοποιείται το άγχος για να είμαστε πλέον σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είτε είναι αληθές είτε φαντασιακό. Τις περισσότερες φορές ωστόσο αφορά μία πραγματική απειλή την οποία βιώνει ο καθένας εσωτερικά στις σκέψεις του ή εξωτερικά π.χ. φόβος μην χάσω τη δουλειά μου. Το αίσθημα του φόβου ωστόσο λειτουργεί θετικά διότι χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν θα ήταν σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους. Η φοβία από την άλλη δεν σχετίζεται με κάποια πραγματική απειλή, λαμβάνει διαστάσεις ψυχολογικού άγχους και διαταράσσει την καθημερινότητά μας σε βαθμό που δεν μας καθιστά λειτουργικούς. Στη φοβία για ασθένεια λόγου χάρη, ακόμη και ένας απλός σωματικός πόνος μοιάζει σε εμάς σαν ανίατος.
Ποιος είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος στο άτομο από το άγχος για ασθένεια;
Εδώ όλο το βάρος του άγχους που νιώθουμε για μια αρρώστια, πρέπει να αναζητηθεί σε καταστάσεις του παρελθόντος που μας έχουν στιγματίσει. Ένα περιστατικό ασθένειας στο οικείο περιβάλλον μας, το οποίο δεν αντιληφθήκαμε ότι μας επηρέασε συνειδητά όταν συνέβη ίσως είναι η αιτία για το παθολογικό άγχος του παρόντος. Θυμός, κρίσεις πανικού, ανασφάλεια, απομόνωση, ανορεξία είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της φοβίας για ασθένειες. Η κάθε μέρα που έρχεται νομίζουμε ότι θα “φέρει” κάτι διαφορετικό στην υγεία μας το οποίο θα είναι κατά τη σκέψη μας ανίατο με αποτέλεσμα να τρέχουμε στον γιατρό συνεχώς για να το προλάβουμε. Βέβαια, αποκτούμε μόνο εφήμερο καθυσηχασμό και αναζητούμε ανακούφιση έπειτα στους φίλους μας. Μόλις ακούσουμε από άλλον πως είχε ή έχει τα ίδια συμπτώματα με εμάς αισθανόμαστε απευθείας ασφάλεια και ηρεμία.
Επιφέρει το άγχος για την ασθένεια όντως κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας;
Σαφώς όταν το άγχος από τη φοβία μας είναι σε υψηλά επίπεδα σίγουρα έχουμε αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία μας και αυτο είναι αρκετό ώστε να καταπονηθεί και το σώμα. Η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, ο στομαχόπονος ακόμη και τα σπυράκια αποτελούν ενδείξεις άγχους που επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας διότι μας ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο δεν είναι εφικτό με τις αρνητικές σκέψεις που “ψυθιρίζουν” στο μυαλό μας να αποκτήσουμε ξαφνικά μια ανίατη ασθένεια. Οι σκέψεις μας είναι σαν τα σύννεφα, έρχονται και φεύγουν. Αυτό που οφείλουμε στον εαυτό μας είναι να τις αποδεχτούμε και να κατανοήσουμε ότι είναι φαντασιακές.
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος για την ασθένεια;
Πρώτα απ’όλα χρειάζεται να αναγνωρίσουμε από που προέρχεται αυτό το άγχος και ποιες καταστάσεις το πυροδοτούν. Οι ειδήσεις, η αναζήτηση των συμπτωμάτων στο ίντερνετ, πρόσωπα που συναντάμε ή συζητήσεις που ακούμε βοηθούν στην ένταση του άγχους. Μια καλή λύση είναι να ξεκινήσουμε να καταγράφουμε τι ακριβώς φοβόμαστε ώστε να αδειάζει η σκέψη μας, επίσης ο διαλογισμός, οι δραστηριότητες όπως χορός και γυμναστική, οι βόλτες με φίλους και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που απασχολεί το μυαλό μας δημιουργικά είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει θετικά στην αποβολή του άγχους. Το κυριότερο όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε πως οι φοβίες μας για την υγεία μας είναι πλαστές και ότι είμαστε δυνατοί για να τις εξαφανίσουμε.