info@example.com

Σχετικά Άρθρα

Οι μόνες εξειδικευμένες υπηρεσίες Trauma & Digital Parenting Coaching στην Ελλάδα!

Title Image

Blog

Η αγάπη για τους άλλους έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον εαυτό μας

Γράφει η Ελένη Φουντωτού, απόφοιτη Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Πώς θα μοιραστείς με τους ανθρώπους γύρω σου, κάτι που δεν έχεις εσύ ο ίδιος; Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς θα σου επιτραπεί να αγαπάς τους άλλους;

«Αυτό που υπάρχει πίσω μας και αυτό που υπάρχει μπροστά μας είναι μικροπράγματα σε σχέση με αυτό που υπάρχει μέσα μας»

Ralph Waldo Emerson – ποιητής και φιλόσοφος

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για μια υγιή σχέση, είναι η ύπαρξη αγάπης, ειλικρίνειας, οικειότητας και αυθεντικότητας. Αυτά είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς, αλλά και ευχάριστης σχέσης θα λέγαμε, η οποία έχει γερά θεμέλια και πολλές προοπτικές.

Ακόμη, πέρα από τα παραπάνω, μια σχέση προϋποθέτει το να δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό και να ρίχνουμε τα τείχη που έχουμε χτίσει για να προστατεύουμε τα συναισθήματα μας αλλά και την ίδια μας την αυτοεκτίμηση. Πώς είναι όμως δυνατόν να τα καταφέρουμε αυτά, εάν η σχέση μας με τον εαυτό μας δεν χαρακτηρίζεται από αγάπη και αυτοεκτίμηση;

Είναι πολύ συχνό αλλά και λογικό θα λέγαμε, να θέλουμε να δείχνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα την θετική μας πλευρά, αυτή που είναι απαλλαγμένη από τα ελαττώματα μας, για είμαστε περισσότερο προσιτοί. Ο κυριότερος λόγος είναι όμως, πως δείχνοντας “την άλλη πλευρά” του εαυτού μας, τον προστατεύουμε από τους άλλους, οι οποίοι συνήθως έχουν την τάση να αλλάζουν την προσωπικότητα μας αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Έτσι όμως, μπορεί η οικειότητα με τους άλλους να αυξάνεται, όμως η οικειότητα με τον εαυτό μας μειώνεται, η οποία είναι ακόμα πιο σημαντική.

Έχετε αφιερώσει ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, να ανακαλύψετε τις ανάγκες, τα θέλω σας, τι έχετε καταφέρει ως τώρα αλλά και ποιοι είστε πραγματικά; Αυτό το πρώτο στάδιο αναγνώρισης μας, είναι αυτό που στο μέλλον θα μας βοηθήσει να εμπλακούμε σε σχέσεις που θα μας γεμίζουν και θα είμαστε αληθινοί. Βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό, γινόμαστε αυτοπαρατηρητικοί και φτάνουμε στο σημείο να δούμε αν αυτό το οποίο βλέπουμε μας αρέσει.

Σου αρέσει ο εαυτός σου; Θα ήθελες να συνάψεις σχέση με ένα άτομο σαν εσένα; Το κλειδί βρίσκεται στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων. Εάν όχι, τι είναι αυτό που θα σε απομάκρυνε από ένα τέτοιο άτομο;

Kαι εκεί αρχίζεις και καταλαβαίνεις τι σε απομακρύνει στην πραγματική ζωή από τους άλλους ανθρώπους. Η άρνηση για αποδοχή του ίδιου σου του εαυτού. Πώς θα αγαπήσεις (και θα σε αγαπήσουν), αν εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου ακόμα και με τις ατέλειες του; Εξάλλου, η γνωστή φράση “Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αποδοχή της ύπαρξής του”, έχει όντως μια βαρύτητα. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί αμέσως ένα πρόβλημα, αλλά από τη στιγμή που κατανοήσεις πως υπάρχει, βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Εδώ το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αρνείσαι να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι, και παρουσιάζεις στα άτομα που αγαπάς, κάτι διαφορετικό.

Αν δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας ανιδιοτελώς, αναζητούμε αυτή την αγάπη έξω από αυτόν, με τέτοιο τρόπο που είμαστε εντελώς εκτεθειμένη στην κρίση των άλλων. Αν δεν αγαπάς εσένα, είναι δύσκολο να μοιραστείς την αγάπη. Μπορεί να αγαπάς κάποιον, αλλά να πέφτεις στις παγίδες της χειραγώγησης και του συναισθηματικού εκβιασμού. Αν δεν έχεις σταθερές βάσεις, αν δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητα σου, πολύ εύκολα μπορείς να παρασυρθείς από τις κριτικές των άλλων και να βρεθείς στη θέση του θύματος, αφού δεν έχεις την δύναμη να πιστεύεις σε εσένα.

Στην τελική, έχει σημασία τι λένε οι άλλοι για σένα, ή τι πιστεύεις εσύ για σένα τον ίδιο; Η αξία σου πηγάζει από μέσα σου και αν είναι αληθινή, θα σε αγαπήσουν για αυτό που είσαι και όχι για κάτι πλασματικό που δεν σε αντιπροσωπεύει. Αυτή η αγάπη που θα εισπράξεις, θα είναι το δώρο σου για την ειλικρίνεια σου και την αγάπη που έδειξες στον εαυτό σου.

Αν δεν σου αρέσει ο εαυτός σου, θα αναζητάς συνεχώς την φροντίδα και την προσοχή στο πρόσωπο των άλλων, αυτά που θα έπρεπε να βρεις μέσα σου, και τελικά η αγάπη από τους άλλους δεν θα σε γεμίζει, γιατί θα σου λείπει η δική σου αυτοφροντίδα και αγάπη. Κάνοντας όμως αυτά, με ειλικρίνεια και χωρίς φραγμούς, θα είσαι σε θέση να διαμορφώσεις σχέσεις που θα βασίζονται στην ειλικρίνεια.

Αγαπώντας εσένα, θα μπορείς να προσφέρεις αγάπη και προς τους άλλους!